Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Апетитка – Apetitka
Gepeperde groentespread

Apetitka. De naam spreekt voor zich. Dit laaiend hete, maar tegelijkertijd zeer verfrissende smeerseltje van Spaanse pepertjes, worteltjes en tomaten is -naar men beweert- zeer geschikt voor het opwekken van de eetlust. Je eet het op een stukje brood bij het al even eetlust opwekkende borreltje.

Apetitka maak je met een marinade van gelijke delen azijn, olie, water en suiker, plus een flinke schep zout. Die marinade breng je aan de kook, en daarin gaan we geraspte wortelen en tomaten een half uurtje laten meekoken. Op het laatst gaat er een flinke hoeveelheid Spaanse pepers, gehakte knoflook en peterselie bij, dan gieten we de apetitka in potten en mag het spul de kelder in, wachtend op de eerste de beste -al dan niet feestelijke- gelegenheid waarop de eerste pot geopend wordt en het heerlijks met wat brood, een fraai glas en wat genoeglijk gezelschap naar binnen gewerkt kan worden.

apetitka

Hiermee maak je genoeg apetitka om ± 6 jampotjes van 400 gr. mee te vullen:
200 gr. Spaanse pepertjes
4 blikken tomaten (4 x 400 gr.), of 1½ kg. verse tomaten*

*Als je verse tomaten wil gebruiken, zorg dan dat je echt rijpe tomaten hebt, anders wordt het allemaal veel te zuur. De tomaten moeten gepeld worden en de zaadjes moeten eruit. Daarna hak je ze fijn en laat je ze op een bakplaat in de oven (of in een brede pan) tot de helft inkoken. Ik zou het gewoon bij de blikken houden, dat scheelt een hoop werk en je weet zeker dat de tomaten rijp (en dus zoet) zijn.

½ kg. wortelen
1 – 2 teentjes knoflook
peterselie

en voor de marinade:
1½ dl. azijn
1½ dl. olie
1½ dl. water
150 gr. suiker
1 el. zout

Alles voor de marinade gaat bij elkaar in een diepe pan. Breng het aan de kook en laat de (gewassen) pepertjes twee minuten in het vocht meekoken. Haal ze er met een schuimspaan uit en leg ze apart.

De wortelen heb je al schoongemaakt en geraspt. Die gaan in de kokende marinade, samen met de (inhoud van de blikken) tomaat. Snij de tomaten even aan stukken en laat het allemaal een klein half uurtje rustig koken. Tijdens het koken druk je de stukken tomaat met een houten lepel fijn tegen de rand van de pan.

Ondertussen snij je de pepertjes in reepjes. (De zaadjes mogen weg, maar als je echt heel erg hete apetitka wil dan doe je een deel van de zaadjes erbij.) Als het halve uurtje kooktijd voorbij is haal je de pan van het vuur en meng je er de pepers en de fijngehakte knoflook en peterselie door. Doe de apetitka in jampotjes, sluit ze af en zet ze vijf minuten in een pan met kokend water om het spul te steriliseren. Laat ze ondersteboven afkoelen.

 

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *