Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Супа от патладжани – Supa ot patladzjani
Auberginesoep
Deze Bulgaarse auberginesoep is niet zomaar een soepje van aubergines. Het is een uitzonderlijk lekker soepje van aubergines, pittig en kruidig door het paprikapoeder, het karwijzaad en een paar teentjes geurige knoflook, zijdezacht en romig dank zij de gepureerde aubergines en de volvette yoghurt, die het dan ook nog eens iets frissigs geeft. Een juweel van een soepje uit Bulgarije om je vingers bij op te eten.
Voor deze zijdezachte Bulgaarse auberginesoep hebben we nodig:
1 grote ui
2 aubergines
2 – 3 teentjes knoflook
1 tl. scherp paprikapoeder
1 tl. gemalen karwij
1 el. tomatenpuree
kippenbouillon (poeder of ’n blokje. Vegetariërs nemen natuurlijk groentebouillon.)
2 el. bloem
2 dl. volvette yoghurt
Snipper de ui en fruit hem zachtjes aan in wat olie. Ondertussen pel je de knoflooktenen en hak je ze fijn. Die gaan erbij als de ui glazig is. Bak het rustigjes nog twee minuutjes mee.
Roer er het paprikapoeder door en giet er meteen een royaal litertje water bij. Breng het aan de kook. Ondertussen kun je mooi even de aubergines schillen en in stukken snijden. Die mogen in de soep. Kruid het met het karwijzaad en de bouillon, doe er de tomatenpuree bij en wacht tot het weer kookt. Laat het zachtjes een half uurtje koken, tot de aubergines gaar zijn.
Haal de auberginesoep van het vuur en pureer het met een staafmixer. Meng de bloem met de yoghurt. Dat gaat door de soep. Roer het goed door zodat het niet klontert en je een mooi gebonden soepje krijgt. Zet de pan terug op het vuur. Breng de soep weer aan de kook en laat hem zachtjes een paar minuutjes doorkoken, tot de bloem gaar is.
Serveer de auberginesoep met wat vers, knapperig witbrood.