Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Баница – Banitsa

Banitsa is een soort taart van filodeeg, gevuld met kaas of een combinatie van kaas en groente. Het wordt gegeten als hoofdgerecht, maar wordt in Bulgarije ook gegeten bij wijze van ontbijt; gekocht bij een stalletje op straat en opgegeten op weg naar het werk.
Banitsa is een gerecht dat je op heel de Balkan tegenkomt, gevuld met niet alleen kaas, maar met van alles en nog wat, zoals aardappelen, spinazie of gehakt. Onder aan deze pagina vind je nog twee Bulgaarse receptjes, eentje voor een banitsa met spinazie en een voor banitsa met lente-uitjes.

Voor dit recept voor banitsa hebben we nodig:
2 pakjes filodeeg
200 gr. Kashkaval kaas (gewone gele kaas: neem b.v. Goudse)
500 gr. Sirene (dat is feta, maar dan van koemelk)
7 eieren
100 gr. boter
1 dl. koolzuurhoudend water
2 dl. yoghurt

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Meng zes van de eieren, de boter, de verkruimelde sirene/feta, de in kleine blokjes gesneden gele kaas en de yoghurt. Leg een vel filodeeg in een met boter ingevette ovenschaal. Smeer er een laagje van het kaasmengsel over uit. Daarop leg je een nieuw vel filodeeg, en zo ga door met laagjes deeg en kaas tot alles op is. Snij de banitsa in stukken van ongeveer 5 x 5 cm.

Meng het laatste ei met het bruiswater. Giet het mengsel over de banitsa en zorg ervoor dat er geen stukje van het deeg onbedekt is.

Schuif de schaal in de hete oven en bak de banitsa in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.

Spinazie banitsa maak je door in het recept hierboven 3 eieren te vervangen door ½ kilo (verse!) spinazie, gewassen, gesneden en even gebakken, niet meer dan 5 minuten, tot het geslonken is. Het vocht zoveel mogelijk laten uitlekken.

Banitsa met lente-ui kun je maken door drie van de eieren te vervangen door -afhankelijk van de grootte- 5 tot 10 lente-uitjes, die je zo’n tien minuutjes zachtjes gebakken hebt.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *