Bulgaarse recepten       Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Боб с кисело зеле – Bob s kiselo zele
bonen met zuurkool

Dit is een zeer traditionele ovenschotel van witte bonen met zuurkool en wat groenten; paprika, pepers, een ui en een wortel. De pot wordt gekruid met de typisch Bulgaarse kruiderij van bonenkruid, munt en paprikapoeder. Urenlang heeft het potje mogen bakken in de oven, zodat alle smaken zaligjes door elkaar kunnen trekken tot een zachte, smeuïge pot vol hartverwarmende heerlijkheid. Geen vlees en geen zuivel komt erbij kijken, dus het is ook nog eens helemaal veganistisch. Liefhebbers van gepeperd voedsel kunnen rustig wat extra pepers toevoegen.

Bonen met zuurkool

Voor deze Bulgaarse ovenschotel van witte bonen met zuurkool hebben we nodig:
250 gr. gedroogde witte bonen
1 – 2 gedroogde rode pepers
1 ui
1 el. zoet paprikapoeder
1 el. bloem
1 paprika
1 wortel
250 gr. zuurkool
zout en peper
1 tl. gedroogde munt
½ tl. bonenkruid

Bonen met zuurkool
Week de bonen een nacht in koud water. De volgende dag spoel je ze af onder stromend water. Doe de bonen in een afsluitbare pot of pan die in de oven mag. Doe er de gedroogde peper bij en 1 tl. suiker. Giet er 1½ liter water bij, sluit de pan af en zet het in een op 180ºC. voorverwarmde oven. Twee uur mag het daar blijven staan.


Ondertussen ruim de tijd om de groenten schoon te maken en in schijfjes/blokjes/ringetjes te snijden. De zuurkool hak je fijn.

Bonen met zuurkool
Verhit een paar el. olie in een pan en doe er de ui in. Bak ze zachtjes tot ze glazig wordt en bruin gaat kleuren. Doe er nu een volle el. paprikapoeder door en een lepel bloem. Roer het snel om zodat de bloem de olie opneemt en blus het meteen af met een scheut water. Even omscheppen en van het vuur halen.


Haal de pot met bonen uit de oven. Op de bonen leg je de zuurkool, de gesneden paprika en de wortel, en daarop de gebakken uien. Strooi er het bonenkruid en de munt over, kruid het met zout en peper en giet er zoveel water bij als nodig is om alles juist te bedekken.

Bonen met zuurkool
Verlaag de oventemperatuur naar 150ºC., zet de pot afgedekt in de oven en bak het nog eens 2½ uur.


Serveer de bonen met zuurkool met knapperig brood en wat ingemaakte hete pepertjes.

 

Bonen met zuurkool
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *