Bulgaarse recepten     Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Паламуд на фурна – Palamoed na foerna
Bonito uit de oven

Bonito (Sarda sarda) is een grote makreelsoort die voorkomt in de ondiepe wateren van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee, en is uiterst populair bij zowel de commerciële vissers als de sportvissers. Een “palamoed” is de naam voor een bonito van rond 1 kg. en wordt meestal gefileerd of in moten gesneden en dan gegrild als een steak. De grotere, “torik” genaamd, worden gezouten gegeten of ingeblikt in olie.

In dit recept doen we geen van beiden. We gaan de vis gaar laten worden onder een rijke, volle, aromatische saus die riekt naar invloeden uit het Ottomaanse Rijk. Rozijnen, noten, komijn, kaneel. Dan laten we hem koud worden en serveren hem met een paar schijfjes frisse citroen. Beeld je daarbij dan eventjes in dat je op een mooie zomernamiddag in je t-shirtje aan een tafeltje zit met uitzicht over de Zwarte Zee. Koel glaasje wit erbij. Het water loopt me in de mond.

Bonito kan hier ook vervangen worden door tonijn, zwaardvis, makreel of blauwbaars. Die laatste is een vis die je in Bulgarije vaak op het menu ziet staan. Het is een zeer agressieve roofvis van een royale meter lang die in scholen jaagt op alles wat zwemt, spettert en spartelt, en erom bekend staat dat hij meer doodt dan hij kan eten. In Scheveningen kom je de vis niet zo gauw tegen, maar als je deze zomer ergens tussen Varna en Burgas te water wil dan ben je gewaarschuwd.

Dit recept voor bonito uit de oven, dat maak je met:
1 bonito (of tonijn, zwaardvis, makreel…), schoongemaakt en in stukken gesneden.
1 blik gepelde tomaten
100 gr. rozijnen
100 gr. gehakte walnoten
½ tl. gemalen komijn
een snufje kaneel
1 tl. suiker
2 kleine uien
1 bol knoflook
1 bosje gehakte peterselie
peper en zout
olijfolie
paneermeel

Bonito uit de oven
Het vlees van een grote, schoongemaakte bonito hebben we nodig, in mooie stukken gesneden en zonder akelige graten , want die willen we niet tegenkomen straks. Leg de vis in een diepe ovenschaal. Snij de uien in ringetjes. Maak de tenen knoflook los van de bol en pel ze. Maak de tomaten uit blik stuk. Meng het blik tomaten, de uien en de knoflooktenen met alle andere ingrediënten (rozijnen, walnoten, kaneel, komijn, suiker en peterselie) met royaal olijfolie. Kruid het ruimhartig met zout en grootmoedig met peper. Giet dit mengsel over de vis in de ovenschaal.


Bestrooi de vis met nog wat extra grof gehakte walnoten en dunnetjes met paneermeel. Schuif het in een voorverwarmde, hete oven (200ºC.) en laat het bakken tot het paneermeel mooi goudbruin wordt en het vocht van de saus zo goed als verdampt is.

Bonito uit de oven
Laat de bonito uit de oven helemaal afkoelen. Serveer de tonijn koud, gegarneerd met wat schijfjes citroen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *