Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Сърдити картофи – S’rditi kartofi
Boze aardappelen
Soep uit een pakje. Het smaakt eigenlijk naar niet veel anders dan naar zout. Maar toch, zolang je er maar geen soep van maakt kun je er leuke dingen mee doen, zoals in dit kinderlijk eenvoudige recept voor boze aardappelen. Het receptje doet al tientallen jaren de ronde, en stamt nog uit de tijd van het communisme, toen er regelmatig niet veel anders te krijgen was dan oplossoep en aardappelen.
Enneuh… waarom die aardappelen boos zijn?
Nou, dat merk je als je de met koud water gemengde oplossoep over de gloeiend hete aardappelen giet…
Voor onze boze aardappelen hebben we nodig:
8 – 10 aardappelen
1 pakje champignonsoep (poeder)
4 – 5 el. plantaardige olie
150 gr. geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 250ºC.
Schil de aardappelen en snij ze in partjes. Vet een ovenschaal in met de olie, leg de aardappelpartjes erin en zet ze zo in de voorverwarmde oven, zonder iets anders, tot ze zo ongeveer gaar zijn.
Klop het soeppoeder met een garde door 3 dl. koud water. Giet het over de aardappelen. Bestrooi het met de geraspte kaas en zet het terug de oven in tot het goudbruin gebakken is.
Bestrooi de boze aardappelen voor je ze op tafel zet met wat gehakte peterselie of dille. Daar worden ze misschien wat vrolijker van.