Gerechten uit de keuken van Bulgarije
пълнени чушки – plneni tsjoesjki
Gevulde paprika’s
Vraag een Bulgaar naar de bekendste gerechten uit het culinaire erfgoed van zijn land en je zult hem, naast zaken als banitsa, tarator en kebapcheta ongetwijfeld “gevulde paprika” horen roepen. Dat staat hij dan mooi te jokken, want deze met rijst en gehakt gevulde paprika’s zijn bepaald niet exclusief Bulgaars. Gevulde paprika’s zijn op de hele Balkan en ver daarbuiten zo populair dat het je af en toe je neus en oren uit komt. Niet alleen met gehakt, maar met allerlei uiteenlopende zaken zoals kaas, bonen, aardappelen of slagroom worden paprika’s volgepropt om vervolgens te worden gebakken, gekookt of gegrild.
Het verschil tussen deze Bulgaarse gevulde paprika en de meeste andere is in de eerste plaats het bonenkruid. Bonenkruid is, naast het bij ons vrijwel onbekende samardala, zo ongeveer het nationale keukenkruid in Bulgarije. Het tweede verschil met de meeste recepten is dat de rijst hier niet gaar, maar half gaar de paprika’s in gaat. Voor het bakken in de oven nemen we dan extra de tijd, zodat de rijst tijdens het garen de sappen opzuigt terwijl het vruchtvlees van de paprika’s langzaam zachter en zoeter wordt. Prop de paprika’s daarom niet helemaal vol, maar vul ze voor niet meer dan twee derde, anders scheuren ze door de uitzettende rijst open en valt je vulling -letterlijk en figuurlijk- in het water.
Voor deze Bulgaarse gevulde paprika’s hebben we nodig:
8 paprika’s, rood of geel
300 gr. gehakt
100 gr. rijst
2 grote uien
1 bosje bladpeterselie
1 el. gedroogd bonenkruid
1 tl. scherp paprikapoeder
zout en peper
1 kleine wortel
dik tomatensap*, 2 el. per paprika
(*passata di pomodoro, of anders tomatenpuree die je aanlengt met wat water)
Snipper de uien en bak ze zachtjes in een paar el. olie tot ze glazig worden. Dan gaat het gehakt erbij. Rul het tot het gaar is en mooi goudbruin kleurt. Roer er de rijst onder en kruid het met bonenkruid en paprikapoeder. Doe er 1 dl. heet water bij en laat het vijf minuutjes -af en toe roerend- koken, tot al het water is opgenomen. Rasp ondertussen het worteltje. Dat mag door de vulling.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Snij het “dakje” van de paprika’s af (bewaren!) en verwijder met een lepel het zaad en de zaadlijsten. Vul de paprika’s voor 2/3 met het gehakt-rijstmengsel. Doe twee el. tomatensap in iedere paprika en zet de “dakjes”er weer op. Zet ze in een diep bakblik en giet er zoveel water bij dat het blik voor een flinke vinger dik gevuld is. Dek het af met folie en zet het een half uur in de voorverwarmde oven.
Na het halve uur haal je het folie eraf. Bak de paprika’s nog eens 15 tot 20 minuten, tot ze gaar zijn. Serveer de Bulgaarse gevulde paprika met een dot dikke yoghurt.