Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Бутерки с тиква и орехи – Buterki s tikva i orechi
Bladerdeeggebak met pompoen en walnoten

Boeterki zijn kleine hapjes van bladerdeeg met een vulling (“boeter” = bladerdeeg). Dat kan hartig zijn, met bijvoorbeeld worst of kaas, maar ook zoet, zoals deze, met een vulling van pompoen, suiker en walnoten. Ze zijn heel eenvoudig en zonder al te veel moeite te maken. Het bladerdeeg kopen we natuurlijk gewoon in de winkel, kant-en-klaar, en verder hoeven we dan alleen nog maar de vulling te maken. Pompoen schoonmaken en raspen, gehakte walnoten en suiker erdoor; dichtvouwen als een appelflap dan kunnen ze alweer de oven in.

Buterki pompoen

Voor onze buterki – pompoen en walnoten-bladerdeeggebak hebben we nodig:
1 pak bladerdeeg (diepvries)
500 gr. pompoen
120 gr. gehakte walnoten
5 el. suiker
1 ei
poedersuiker voor het opdienen

Buterki pompoen
Verwarm de oven voor op 180ºC. en laat de vellen bladerdeeg ontdooien.


Rasp het vlees van de pompoen op een fijne rasp. Meng het met de suiker en de gehakte walnoten.

Buterki pompoen
Op het midden van elk vel bladerdeeg leg je een bergje van het mengsel. Maak de randen een beetje vochtig, vouw het bladerdeeg dicht als een driehoek en druk de randen goed op elkaar, zodat ze tijdens het bakken niet los raken.Voor de zekerheid kun je ze vastdrukken met een vork. Leg ze in een ingevet bakblik.


Klop het ei los met een eetlepel water. Daarmee bestrijk je de buterki. Schuif ze de voorverwarmde oven in en bak ze in 20 tot 30 minuutjes goudbruin. Bestrooi de buterki – pompoen en walnotengebak voor het serveren met poedersuiker.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *