Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Гъбени бургери – G’beni boergeri
Champignonburgers
Ook als je geen vegetariër bent zul je smullen van deze hamburgers van champignons, uien, knoflook, walnoten, eieren en kaas. Je bakt ze in de oven op een vel bakpapier, dus veel vet komt er ook al niet aan te pas. Supergezond en superlekker.
Voor onze supergezonde vegetarisch champignonburgers uit Bulgarije hebben we nodig:
200 gr. champignons
1 kopje (1 dl.) gort
Gort is gepelde gerst. Dat zijn gerstekorrels die zijn ontdaan van hun onverteerbare jasje, het kaf. Parelgort is gort die rond is geslepen.
3 uien
4 teentjes knoflook
4 eieren
100 gr. kaas
50 gr. walnoten
1 el. olie
2 el. balsamico azijn
zout en peper
Kook de gort in 30 minuten gaar in licht gezouten water.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Maak de uien en de champignons schoon en hak ze in hele kleine stukjes. Verwarm de olie in een pan en fruit daarin de ui tot ze glazig word, zo’n 5 minuten. Dan gaan de champignonstukjes erbij. Bak tot ze hun vocht kwijtraken. Laat het vocht verdampen. Rasp de knoflook en doe die er bij. Laat het nog twee minuutjes bakken. Haal het dan van het vuur en meng er de azijn onder.
Rooster de noten in de voorverwarmde oven of in een droge koekenpan, tot ze gaan geuren. Pas op dat ze niet verbranden. Als ze klaar zijn hak je ze fijn.
Meng het champignonmengsel met de gekookte gerst en de walnoten. Als het allemaal wat is afgekoeld gaan de geraspte kaas en de eieren erdoor. Breng het op smaak met zout en peper.
Je hebt nu genoeg deeg om zo’n 8 – 10 hamburgertjes te maken van ong. Ø 7 cm. Leg ze op bakpapier op een plaat en zet ze in de oven. 20 minuten, dan zijn de champignonburgers klaar.
Gort (ечемик) kun je vervangen door bulgur (булгур). Dat is ook tarwe; gestoomd, gedroogd en gebroken.
Wat is het Bulgaarse woord voor gort en kan je gort vervangen voor iets anders als het niet verkrijgbaar is?
Groet Carla