Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Пирян с тиквички – Pirjan s tikvitsjki
Pirjan met courgette

Een pirjan is een vegetarische ovenschotel van groente, rijst en tomaten, gekruid met knoflook en azijn. Voor die groente kan van alles en nog wat dienen, maar het meest gebruikelijke is wel de versie met aardappelen. Vandaag laten we de patatten in de kelder. We maken een echt zomerse pirjan, met courgettes. Dat is niet alleen erg lekker, maar dan kunnen we ook eerder aan tafel, want onze pirjan van courgette met rijst heeft niet meer dan 20 minuutjes in de oven nodig.

Courgette met rijst

Voor onze pirjan van courgette met rijst en tomaten gaan we in huis halen:
800 gr. courgette
100 gr. rijst
3 – 4 vleestomaten
4 – 5 teentjes knoflook
2 el. appelazijn
peterselie
zout en peper
water

Courgette met rijst
Verwarm de oven voor op 200ºC.


Snij de courgettes en de tomaten in schijfjes. Vet een ovenschaal in met wat olie. Leg daar de helft van de courgetteschijfjes op. Daaroverheen strooi je de rijst, dan komt de andere helft van de courgette. Kruid het met wat zout en vooral peper. Daar bovenop leg je de in schijfjes gesneden tomaten.

Courgette met rijst
Giet er zoveel water bij dat de groenten onder staan. Strooi er nog een beetje zout en peper over en bak de courgetteschotel 10 minuten in de voorverwarmde oven.


Doe de azijn in een kopje en rasp of knijp er de knoflook boven. Meng het met wat water en giet het over de courgetteschotel. Zet de schotel terug in de oven tot het gaar is, dat duurt nog eens tien minuten.


Voor het serveren bestrooi je de pirjan van courgette met rijst met gehakte peterselie.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *