Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Кюфтета с бял сос – Kyufteta s bjal sos
Gehaktballetjes in witte saus

Als ze het in Bulgarije over witte saus hebben, dan bedoelen ze yoghurtsaus. In dit geval een saus van ui, runderbouillon en yoghurt, gekruid met kaneel, nootmuskaat, kardemom en komijn.

Deze gehaktballetjes zijn overheerlijk met een stamppotje van rode kool en aardappelen. Dat is misschien niet authentiek Bulgaars, maar de combinatie van rode kool met de licht-zurige, oriëntaals gekruide yoghurtsaus is wel erg geslaagd.

Ach kinderen, ik kan het iedere dag wel eten.

Gehaktballetjes in yoghurtsaus

Voor onze gehaktballetjes in yoghurtsaus hebben we nodig:
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1 pond gehakt. Rund of halfom, dat kan allebei.

(Lamsgehakt wordt ook vaak gebruikt, maar in dit recept is de smaak van lamsvlees misschien te overheersend.)

Gehaktballetjes in yoghurtsaus 2 oude, dikke, bruine boterhammen
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1 ei
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1 tl. gemberpoeder
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1/2 tl. korianderpoeder
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 4 el. maïsolie

voor de yoghurtsaus:
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1 hele grote ui (of anders twee middelgrote), in heel fijne ringen gesneden
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1 tl. komijnpoeder
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1/2 tl. kardemompoeder
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1/2 tl. kaneel
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1/2 tl. geraspte nootmuskaat
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 2 dl. vleesbouillon (of een blokje)
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 1/2 l. volle,vette yoghurt
Gehaktballetjes in yoghurtsaus 2 el. maïzena

Verkruimel de boterhammen tot heel fijn kruim. Als het brood niet oud en droog genoeg is, leg je het even in een warme oven. Als dat allemaal weer te veel moeite is kun je ook paneermeel gebruiken. Vermeng het gehakt met het broodkruim, het ei, het gember- en het korianderpoeder. Kruid het met zout en peper en draai er balletjes van. Van een pond gehakt doe ik er zelf altijd zestien. Da’s makkelijk verdelen en je hebt dan een mooie grootte. Zet ze even opzij, dan kan de smaak van de kruiden wat door het vlees trekken.

Terwijl het vlees rust gaan we vast wat aan de saus doen. Snij de uien in zo dun mogelijke ringetjes. Verwarm de helft van de olie en bak daarin de uienringen heel zachtjes tot ze glazig zijn. Doe er dan komijn, kardemom, kaneel en nootmuskaat bij en laat heel even meebakken tot de kruiden gaan geuren. Giet er dan de bouillon bij (of een glas water en een blokje), breng het weer aan de kook en laat het op een matig vuurtje borrelen, tot het vocht vrijwel helemaal verdampt is.

Ondertussen bakken we in een andere pan met de rest van de olie onze gehaktballetjes. Ze hoeven van binnen nog niet gaar te worden, ze hoeven alleen maar van buiten mooi te kleuren.

Maak van een paar lepels van de yoghurt en de maïzena een papje en roer dat door de rest van de yoghurt. Hiermee voorkom je dat de yoghurt straks gaat schiften. Als de bouillon in de pan met de uien bijna helemaal is verdampt, doe je de yoghurt erbij. Goed roeren en aan de kook brengen. Dan gaan de balletjes erbij. Nu alles heel zachtjes laten pruttelen tot de balletjes van binnen gaar zijn. Dat duurt zo’n 20 minuten. Roer regelmatig over de bodem, anders gaat het spul vastkoeken en aanbranden.

Zoals gezegd heerlijk met een stamppotje van rode kool, maar ook met stamp van aardappelen en rode bieten of een paar dikke sneden lekker stevig bruin brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *