Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Яйца по панагюрски – Yaitsa po panagyurski
Panagyurishte eieren

Panagyurishte is een stadje in het midden van Bulgarije van een kleine 20.000 inwoners. In Bulgarije zelf in de eerste plaats bekend als het centrum van de opstand tegen de Ottomaanse overheersers in april van het jaar 1876. Tien dagen, langer heeft de vrijheid niet mogen duren voor de Turken de opstand in bloed smoorden en het stadje vrijwel met de grond gelijk maakten.

In 1949 kwam Panagyurishte opnieuw in het nieuws, ditmaal op een wat minder ongelukkige wijze. Op 8 december rond 10 uur in de ochtend stootten drie broers, tijdens het opscheppen van klei voor de plaatselijke tegelfabriek, op een aantal opvallend glimmende voorwerpen. Eenmaal opgegraven bleek het te gaan om een onwaarschijnlijk kostbare Thracische goudschat uit de 3de eeuw voor Christus. Een offerschaal en acht rhytons, drinkbekers, de grootste in de vorm van een amfoor en de anderen in de vorm van de koppen van vrouwen en dieren. Niet alleen sensationeel vanwege het gewicht: maar liefst 6,146 kg. aan puur goud, maar vooral vanwege de originaliteit van de vormgeving.

Een wat minder kostbare, maar daarentegen wel voor alleman bereikbare schat van Panagyurishte is dit traditionele gerechtje van yoghurt en gepocheerde eieren. De meningen over het precieze recept zijn verdeeld: volgens de een bestaat het simpelweg uit een paar gepocheerde eieren onder een klodder stevige yoghurt, gekruid met paprikapoeder en knoflook. Zo kennen we het gerecht ook uit buurland Macedonië; als Jajtsja na voda: eieren in water. Volgens de tweede lezing hoort dit gerecht in de Bulgaarse -Panagyurishtische- versie verrijkt te worden met verkruimelde sirene, de kaas die wij kennen als “feta”, maar dan naar believen van schapen- geiten- of koemelk. Wij houden het simpel, maar de liefhebbers van de verse kaas mogen zich natuurlijk helemaal uitleven.

Panagyurishte eieren

Voor één portie van deze Panagyurishte eieren hebben we nodig:
3 eieren
1 kop dikke yoghurt
1 el. olie
1 snuf paprikapoeder
zout
2 el. azijn
1 teen knoflook

Panagyurishte eieren
Eerst pocheer je de eieren. Hoe je dat het beste doet lees je op deze pagina.


Knijp de knoflook uit boven de yoghurt en meng het samen met een heel klein beetje zout. Giet het over de eieren.

Panagyurishte eieren
Verhit de olie in een klein pannetje en strooi er het paprikapoeder overheen. Goed doorroeren en meteen weer van het vuur af halen, anders verbrand het. Giet de olie over de yoghurt en serveer meteen.

Smakelijk!

 

Panagyurishte eieren
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *