Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Пълнени калмари – Plneni kalmari s kasjkaval
Gevulde inktvis met kaas
Inktivissen uit de Zwarte Zee. In Bulgarije eten ze het graag, en ze zijn er creatief in het bedenken van allerlei manieren om ze klaar te maken. Dit simpele gerechtje bijvoorbeeld, waarin water en land samenkomen: inktvisjes uit de azuurblauwe zee en kaas van de koeien uit de glooiende groene weiden. De gefrituurde inktvisringen, die kennen we zo onderhand wel. Tijd voor iets anders. Tijd voor gevulde inktvis met kaas!
Met inktvisjes is het net als met rundvlees: òf je bakt het snel, òf je neemt er uitgebreid de tijd voor. Met alles wat je er tussenin doet worden ze taai als rubber. In dit recept blancheren we de inktvisjes kort en bakken ze dan op hoog vuur rondom bruin. Ga snel te werk, anders zit je straks met kaas gevulde kauwgumpjes en een paar lelijke gezichten aan tafel.
Voor onze gevulde inktvis met kaas halen we in huis:
800 gr. schoongemaakte pijlinktvis
3 eieren
100 gr. roomkaas
150 gr. geraspte kaas
1 tl. zout
2 el. bloem
olie
verse dille
Blancheer de schoongemaakte inktvisjes* 2 minuten in ruim kokend gezouten water. Niet langer, anders worden ze taai.
*Hoe je inktvissen schoonmaakt lees je hier.
Meng de geraspte kaas met de roomkaas met de losgeklopte eieren. Vul de inktvisjes met het mengsel, maar prop ze niet te vol, anders scheuren ze tijdens het bakken. Maak ze dicht met een prikkertje. Verhit een laag olie in een koekenpan. Rol de inktvissen door de bloem en bak ze snel in de hete olie rondom bruin.
Bestrooi de gevulde inktvis met kaas voor het opdienen met de verse gehakte dille. Zet ze op tafel met een frisse salade.