Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Пълнено печено пиле – Plneno petsjeno pile
Gevulde gebraden kip

Dit gerecht komt uit de contreien rond het Dusjantsi-stuwmeer, bij het gelijknamige dorp in de gemeente Pirdop, ongeveer 90 kilometer ten oosten van de hoofdstad Sofia. Vanwege de frisse berglucht en het wonderschone landschap is het een geliefde plek om te wandelen, te picknicken en te vissen. Zwemmen moet je er niet doen, want daarvoor is het water veel en veel te koud.

De paddenstoelen waar de kip mee gevuld wordt, die heb je tijdens je wandeling in het bos geplukt, maar als je dat onderdeel liever wil overslaan dan koop je ze op de markt of neem je (kastanje)champignons uit de super en een handje gedroogde paddenstoelen. De worst, daarvoor gebruiken ze een verse varkensworst, gekruid met piment, flink wat peper, en meestal ook nog karwij en bonenkruid.

Voor deze Bulgaarse gevulde kip hebben we nodig:
1 kip van ruim 1 kg., inclusief ingewanden (maag en lever)
250 gr. gemengde paddenstoelen (zie hierboven)
150 gr. verse worst (zie hierboven)
1 snee witbrood
1 ei
1 dl. olie
zout en peper

Gevulde kip
De maag en de lever van de kip spoel je schoon. Blancheer ze even in wat gezouten water en hak ze fijn. Haal de darm van de worst en snij hem in stukjes. Snij ook de paddenstoelen in stukken en bak ze samen met de worst en de gehakte ingewanden in 2 – 3 eetlepels olie, tot de paddenstoelen zacht zijn. Week ondertussen het brood in wat water. Knijp het brood uit, klop het ei los en doe het in een schaal. Kruid het met peper en zout en meng er de gebakken worst, de ingewanden en de paddenstoelen door.


Verwarm de oven voor op 190ºC.

Gevulde kip
Spoel de kip van binnen en buiten en dep haar goed droog. Kruid de buikholte van de kip met zout en peper en stop de vulling er in. Maak de buikholte dicht met prikkers of keukentouw. Wrijf het beest in met een eetlepel olie en kruid het met wat zout en peper.


De rest van de olie gaat samen met de kip in een bakblik. Zet het in de voorverwarmde oven en bedruip de kip zo om het kwartier met het braadvocht, maar doe de oven niet vaker open dan strikt noodzakelijk is. Zeker een uur zal dat gaan duren.

Gevulde kip

Of de kip gaar is kun je controleren door een prikker in het dikste deel van de poot te steken. Is het vocht dat eruit loopt helder, dan is ze gaar. Zet de gevulde kip op tafel met rijst of gekookte aardappelen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *