Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Plneni palatsjinki
Gevulde pannenkoeken

Gevulde pannenkoeken zijn in heel Oost- en Midden-Europa populair. De allerbekendste zijn misschien wel deze Hongaarse Hortobágyi palacsinta, maar ook in b.v. Servië, Slowakije en Tsjechië doen er vele recepten de ronde voor hartige gevulde pannenkoeken.

Deze, uit Bulgarije, hebben een hartige vulling van ham en zure room, en worden in de oven gebakken onder een romig sausje van champignons. We gaan er geen woorden aan vuil maken, want het water loopt ons in de mond. we gaan de keuken in.

Voor de pannenkoeken hebben we nodig:
2 eieren
125 gr. bloem
2½ dl. melk
zout
1 zakje vanillesuiker

voor de vulling:
250 gr. ham
3 dl. crème fraîche

en voor de saus:
1 rode ui, of 2 sjalotjes
200 gr. champignons
1 el. gehakte peterselie
1 el. bloem
1 dl. crème fraîche
zout en peper

Voor de pannenkoeken meng je eieren, bloem, melk en vanillesuiker in een kom. Klop het goed zodat er geen klontjes in zitten, want die lusten we niet. Het best laat je het beslag een uurtje afgedekt rusten.

Vet een middelgrote koekenpan lichtjes in met olie. Daarin bak je dunne pannenkoekjes, aan beide kanten.

Hak de ham fijn en meng het met 3 dl. zure room. Met dat mengsel vul je de pannenkoeken. Leg daarvoor twee of drie lepels op een pannenkoek, vouw de zijkanten er wat overheen en rol ze op of maak er pakketjes van. Die leg je in een ingevette ovenschaal of bakblik.

Voor de saus snipper je de ui (of de sjalotjes). Bak ze glazig in wat olie. Ondertussen snij je de champignons in plakjes en hak je de peterselie klein. Die gaan bij de uitjes. Bak het een paar minuutjes door. Strooi er de bloem over, schep nog eens om en schep er dan de rest van de zure room en een beetje water door. Kruid het met peper en zout en breng het nog even aan de kook. Deze saus giet je over de pannenkoeken in het bakblik.

Bak de gevulde pannenkoeken 15 tot 20 minuutjes in een op 200 ºC. voorverwarmde oven.

 

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *