Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

пълнени чушки със сирене – Plneni tsjoesjki s sirene
Gevulde paprika met kaas

Een traditioneel en zomers Bulgaars gerechtje van paprika’s gevuld met een mengsel van sirene en ei. Sirene, dat is het Bulgaarse woord voor een witte kaas van het type feta. De kaas kan zowel van schapen-, geiten- of koemelk gemaakt zijn. De paprika’s worden in de oven gebakken, waardoor ze heerlijk zoet gaan smaken. Het ei zorgt ervoor dat de smeltende kaas gebonden wordt. Feest.

Gevulde paprika

Voor deze gevulde paprika met kaas hebben we nodig:
8 middelgrote paprika’s, groen of rood
3 eieren
150 gr. sirene

(Sirene betekent in het Bulgaars eigenlijk gewoon kaas. Bedoeld wordt een jonge kaas van schapen- geiten- of koemelk die wordt geconserveerd in een oplossing van zout in water. Vergelijkbaar dus met de Griekse feta, wat dan ook een prima alternatief is.)

peterselie
olie
zout en zwarte peper

Gevulde paprika
Verwarm je oven voor op 225ºC. en vet een bakplaat of -blik in met olie.


Was de paprika’s, snij ze in de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit, maar laat ze verder heel. Meng de kaas met de eieren in een kom en roer er de peterselie doorheen. Kruid het met peper en zout, maar van dat laatste niet te veel, want de kaas is al zout. Vul de paprika’s met het mengsel. Bak ze in de voorverwarmde oven, zo’n 15-20 minuten tot het mengsel is gebakken en de paprika’s zijn geroosterd.

Gevulde paprika
Als je niet wil dat je gasten zelf de velletjes van de paprika’s moeten pulken kun je ze eerst roosteren in de hete oven (de paprika’s, niet de gasten), dan de velletjes eraf halen, vullen en verder in de oven bakken tot de kaas gesmolten is, misschien nog zo’n 6-8 minuutjes.


Deze gevulde paprika met kaas wordt gegeten als voorgerecht, of als lunchgerecht met wat brood en b.v. een salade.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *