Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Пълнено червено цвекло – Plnjeno tsjerweno tsweklo
Gevulde rode bieten

Een elegant gerechtje voor zomerse dagen of feestelijke gelegenheden. De bieten worden eerst gebakken in de oven, waardoor ze een intens zoete smaak krijgen. Dat duurt even, maar de oven doet het werk dus je hebt er geen omkijken naar. Vervolgens worden de gebakken bieten uitgehold en gevuld met geraspte worteltjes met wat olie en azijn en met een romig mengsel van mayonaise, dille, mosterd en walnoten.
Deze manier van bieten bereiden, niet gekookt maar gebakken in de oven, is ook heel geschikt voor een salade. Na het bakken laat je ze afkoelen (niet in de koelkast zetten!) en snij je ze in plakken. Meng ze met olijfolie en azijn. Wat vers gemalen peper erover en misschien nog een heel klein beetje zout. Dat is alles wat je hoeft te doen voor de lekkerste bietensalade die je ooit zult proeven.

4 rode bieten van gemiddelde grootte
2 wortelen
wijnazijn
olijfolie
4 el. mayonaise
4 el. zure room
walnoten, ongeveer 80 gr.
1 tl. mosterd
2 el. fijngehakte verse dille
zout en zwarte peper
wat blaadjes sla voor het serveren

Rasp de wortelen op een fijne rasp en meng ze met zout, peper, olijfolie en azijn. Gebruik 1 deel azijn op een kleine 3 delen olie.

Verwarm de oven voor op 220ºC. Wikkel de bieten ongeschild in aluminiumfolie en zet ze in de hete oven. Na een uur of twee zijn de bieten boterzacht en intens zoet. Laat ze afkoelen (pas op, want ze zijn gloeiend heet!) en hol ze dan heel voorzichtig (want ze zijn zacht) uit.

Hak een deel van het binnenste van de bieten fijn en vermeng het met mayonaise, zure room, mosterd, 2 el. fijngehakte dille, 2 eetlepels gemalen walnoten en 4 eetlepels olijfolie. Vul elke biet eerst met de wortelen, vervolgens met het mengsel van mayonaise, room en bietenpulp.

Serveer de bieten op wat blaadjes sla, versierd met wat dille en een hele walnoot.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *