Bulgaarse recepten       Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Домати шмеркезе за пости – Domati sjmerkeze za posti
Tomaat sjmerkeze voor de vastentijd

Een feestelijk gerechtje voor in de vastentijd, want ook als we eventjes geen vlees mogen is er geen enkele reden om te gaan zitten sombermansen. Vrolijke rode tomaatjes die ons stralend toelachen vanaf een bedje van frissig groen. Het is om te zoenen.
“Sjmerkeze”, dat klinkt verdacht veel als “smeerkaas”, en dat is het ook. Vaak worden deze traditionele tomaten gevuld met een mengsel van plattekaas en yoghurt, en gekruid met peterselie, dille of bieslook, maar in dit geval maken we onze “kaas” van cashewnoten.

Hoe zegt u?

Cashewnoten.

gevulde tomaat

met kaas van cashewnoten gevulde tomaat 6 tomaten, rijp en zoet
met kaas van cashewnoten gevulde tomaat 100 gr. cashewnoten
met kaas van cashewnoten gevulde tomaat 1 citroen
met kaas van cashewnoten gevulde tomaat 2 tenen knoflook
met kaas van cashewnoten gevulde tomaat verse dille
met kaas van cashewnoten gevulde tomaat zout en zwarte peper
met kaas van cashewnoten gevulde tomaat 1 komkommer
met kaas van cashewnoten gevulde tomaat olijfolie
met kaas van cashewnoten gevulde tomaat wijnazijn

Week de cashewnoten een uur in water, en spoel ze daarna met water af. Doe de cashewnoten in een kom met de gehakte tenen knoflook, ½ dl. water en wat citroensap. Maak het in een vijzel of met een keukenmachine fijn tot het een romig mengsel is. Doe het spul in een kaasdoek en laat het 15 – 20 min. uitlekken. (Als je vind dat het dik genoeg is kun je deze stap overslaan). Doe de afgewerkte “kaas” in een kom en roer er de dille en peper en zout door.

Schil de komkommer en snij de uiteinden eraf. Snij hem in blokjes en meng het met zout. Laat de blokjes in een vergiet een half uurtje uitlekken. Spoel ze dan af en laat ze even goed drogen. Meng 1 el. olijfolie en 1 el. wijnazijn met wat dille, een beetje peper en eventueel een half theelepeltje suiker. Meng het door de komkommerblokjes en verdeel ze over een bord of schaal.

Nu de tomaten: de zijde waar het steeltje heeft gezeten wordt de onderkant, zodat ze blijven staan. Snij een kapje van de bovenkant en hol de tomaten uit. Vul ze met het notenmengsel, zet het kapje er weer op en zet ze tussen de stukjes komkommer op de schaal. Smullen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *