Bulgaarse recepten       Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Домати шмеркезе за пости – Domati sjmerkeze za posti
Gevulde tomaat voor de vastentijd

Domati sjmerkeze za posti, dat betekent zoveel als gevulde tomaat voor de vasten. Een feestelijk hapje voor in de vastentijd dus, want ook als we eventjes geen vlees mogen is er geen enkele reden om te gaan zitten sombermansen met een stukje droog brood. Vrolijke rode gevulde tomaatjes die ons stralend toelachen vanaf een bedje van frissig groene komkommertjes. Het is om te zoenen.

Dat “sjmerkeze”, dat klinkt verdacht veel als “smeerkaas”, en dat is het ook. Vaak worden deze traditionele tomaten gevuld namelijk met een mengsel van plattekaas en yoghurt, en gekruid met peterselie, dille of bieslook. Maar in dit geval niet. In dit geval maken we onze “kaas” van cashewnoten.

Hoe zegt u?

Cashewnoten. Dat gaat heel eenvoudig zo: de cashewnoten worden geweekt in water, dan gepureerd, samen met wat knoflook en citroensap. De aldus gefabriceerde brij laten we het uitlekken in een kaasdoek, en kruiden we met dille, peper en zout. Zo heb je kaas waar geen koe, schaap of geit aan te pas komt. Helemaal vegan.

gevulde tomaat

Voor onze veganistische gevulde tomaat hebben we nodig:
6 tomaten, rijp en zoet
100 gr. cashewnoten
1 citroen
2 tenen knoflook
verse dille
zout en zwarte peper
1 komkommer
olijfolie
wijnazijn

gevulde tomaat
Week de cashewnoten een uur in water, en spoel ze daarna met water af. Doe de cashewnoten in een kom met de gehakte tenen knoflook, ½ dl. water en wat citroensap. Maak het in een vijzel of met een keukenmachine fijn tot het een romig mengsel is. Doe het spul in een kaasdoek en laat het 15 – 20 min. uitlekken. (Als je vind dat het dik genoeg is kun je deze stap overslaan). Doe de afgewerkte “kaas” in een kom en roer er de dille en peper en zout door.

gevulde tomaat
Schil de komkommer en snij de uiteinden eraf. Snij hem in blokjes en meng het met zout. Laat de blokjes in een vergiet een half uurtje uitlekken. Spoel ze dan af en laat ze even goed drogen. Meng 1 el. olijfolie en 1 el. wijnazijn met wat dille, een beetje peper en eventueel een half theelepeltje suiker. Meng het door de komkommerblokjes en verdeel ze over een bord of schaal.

gevulde tomaat
Nu de tomaten: de zijde waar het steeltje heeft gezeten wordt de onderkant, zodat ze blijven staan. Snij een kapje van de bovenkant en hol de tomaten uit. Vul ze met het notenmengsel, zet het kapje er weer op en zet ze tussen de stukjes komkommer op de schaal. Smullen.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *