Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Канелен кекс – Kanelen keks s orechi i jablki
Kaneelcake met noten en appels

Een simpel recept voor een heerlijke kaneelcake met noten en appels. Het beslag voor deze cake heeft een typisch Bulgaars tintje: naast de gebruikelijke bloem, de eieren en de suiker wordt het beslag niet gemaakt met boter, maar met yoghurt. Bulgaarse yoghurt, wel te verstaan: van die dikke, romige, zijdezachte yoghurt met rond de 5% vet. Geen Bulgaarse yoghurt te vinden? Neem dan Griekse. Die is al even dik en romig en heeft wel tot 10% vet, en dat levert een minstens zo lekker resultaat op. Neem geen yoghurt uit zo’n kartonnen pak in de buurtsuper. Het schrale, dunne en zure spul wat hier te lande als yoghurt wordt verkocht is voor dit recept absoluut niet geschikt.

Kaneelcake met noten en appels

Voor deze Bulgaarse kaneelcake met noten en appels hebben we nodig:
3 eieren
600 gr. bloem
1 dl. olie
250 gr. suiker
400 gr. yoghurt
300 gr. appels, geraspt
100 gr. walnoten, gemalen
1 el. kaneel
1 tl. bakpoeder

Kaneelcake met noten en appels
Verwarm de oven voor op 200ºC.


Doe de suiker in een kom, breek de eieren erboven en klop tot het mengsel wit wordt. Roer er vervolgens de olie en de yoghurt door. Zeef er het meel boven (om klonters te voorkomen) en strooi er het bakpoeder bij. Roer het mengsel tot een glad deeg. Daar gaan er de geraspte appels, gemalen walnoten en de kaneel bij. Meng het allemaal goed.

Kaneelcake met noten en appels
Vet een cakevorm in met boter en bestuif het met wat bloem. Keer de vorm even ondersteboven om de overtollige bloem kwijt te raken. Giet het deegmengsel in de bakvorm en zet het in de voorverwarmde oven. 45 minuten, dan zou de kaneelcake goed moeten zijn. Controleer dat even met een houten prikker: als die er droog uitkomt, dan is de cake gaar.

 


download dit recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *