Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Каварма кебаб – Kavarma kebab
Stoofpotje van varkensvlees

Zoals voor alle populaire, traditionele gerechten zijn er ook voor deze kavarma kebab duizend-en-een verschillende recepten in omloop, waarin eindeloos gevarieerd wordt met allerlei soorten groenten en kruiden. Maar de basisbereiding, die komt bij allemaal op hetzelfde neer. Dat gaat zo: eerst wordt het vlees gebakken, dan de groenten, en dan gaat er pas het stoofvocht bij. Een enkele keer -zoals in dit recept- wordt eerst, meteen nadat het vlees is gebakken, de wijn toegevoegd, die vervolgens helemaal mag verdampen. Dan worden de groenten samen met het met wijn doortrokken vlees gebakken, waarna het hele zaakje wordt gestoofd in een tomatensaus, zodat ook hier het basisprincipe in stand blijft.

Als je het helemaal traditioneel wil doen gaat het hele zaakje na het bakken in een aardewerken pot met een deksel, en dan de oven in. Het voordeel daarvan is dat het sudderen op een constante lage temperatuur gaat. In de pan gaat het ook prima, en het scheelt een hoop gedoe. Let er dan wel op dat het gerecht niet kookt, maar heel zachtjes gaar pruttelt.

Kavarma kebab

Voor deze traditionele Bulgaarse kavarma kebab hebben we nodig:
1 kg. varkensvlees
½ l. rode wijn
2 uien
2 preien
3 rode paprika’s (eventueel eerst geroosterd)
2 Spaanse pepers, of een el. gemalen cayennepeper (het gerecht mag pittig gekruid zijn)
zout en zwarte peper
Een blik pruimtomaten

Kavarma kebab
Snij het vlees in stukjes en bak het in wat olie mooi bruin. Giet de wijn erbij en laat het onder af en toe omscheppen helemaal verdampen.


Snij ondertussen de ui in halve ringen en de prei in grove stukken, evenals de (evt. geroosterde en ontvelde) paprika’s. Die gaan er bij als de wijn helemaal verdampt is. Bak ze samen met het vlees tot de ui glazig wordt. Dan strooi je de fijngehakte peper (of de cayennepeper) eroverheen. Goed omscheppen en eventjes laten meebakken.

Kavarma kebab
Nu gaan de tomaten erbij. Als het hele tomaten zijn moet je ze eventjes met een houten lepel tegen de rand van de pan kapot drukken. Alles aan de kook laten komen, de deksel schuin op de pan en op een heel klein vuurtje rustig laten sudderen, tot het vlees lekker zacht is.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *