Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Кебапчета – Kebapcheta
Gehaktworstjes

Kebapcheta – gehaktworstjes – dat is de Bulgaarse variant van de op de hele Balkan zo geliefde ćevapčići; de kleine rolletjes van pittig gekruid gehakt, goudbruin gegrild op het gloeiend hete rooster van de barbecue. Maar er is, afgezien van de kruiderij, een belangrijk verschil: de kebapchete zijn een stuk groter en regelmatiger van vorm dan de ćevapčići. Daarom worden ze gegeten in porties van 3, en niet met vijf tegelijk zoals bijvoorbeeld in Servië ćevapčići geserveerd worden. Daarbij worden doorgaans frieten gegeten en een salade, vaak bestrooid met geraspte sirene, een witte kaas als feta, maar dan meestal van koemelk. En natuurlijk hoort daar een paprika-chutney bij, zoals kyopoolu, ljutenitsa of ajvar. En in heel fijne ringetjes gesneden rauwe uien. Die rauwe uien, die zijn, met hun scherpe, frisse smaak en hun knapperige structuur, de kers op de taart. Kebapcheta -gehaktworstjes- daar móeten rauwe uien bij.

Kebapcheta - gehaktworstjes

Voor twee porties (drie kebapchete p.p.) hebben we nodig:
1 pond gehakt moeten we voor onze kebapcheta hebben. Lam, rund, kalf, varken, of welke combinatie daarvan ook, dat maakt niet uit. Het hangt af van je smaak. Gebruikelijk is half rund en half varken, dus ik stel voor dat we gewoon een pondje halfom kopen.
en verder:
1 ei
paneermeel, 1 of 2 eetlepels, beslist niet meer, maar juist genoeg om de zaak een beetje bij elkaar te houden.
1 tl. komijnpoeder
1 tl. paprikapoeder
1 snuf kruidnagelpoeder
peper en zout

Geen ui of peterselie, dat hoort in een kyufte, maar niet in een kebapche.

Kebapcheta - gehaktworstjes
Kneed het gehakt voor de kebapcheta met de specerijen, het ei en een of twee lepels paneermeel goed door. Doe het grondig, zeker vijf minuten, zodat alles mooi verdeeld is. Verdeel het gehakt in zes gelijke delen, dan heb je ongeveer de goede hoeveelheid voor zes kebapcheta. Maak je handen vochtig met koud water, en rol elke kwak gehakt op een werkblad uit tot een mooi, regelmatig worstje, ruwweg de vorm van een korte frikandel. Gebruik genoeg water zodat ze mooi glad en gesloten zijn, zonder gaten of barsten. Leg ze dan afgedekt in de koelkast. Minimaal 12 uur, maar hoe langer hoe beter.

Dat is zo ongeveer het hele recept.

Kebapcheta - gehaktworstjes

En nou niet stiekem in de koekenpan bakken: kebapchete horen gegrild te worden. Dus op de bbq of in de grillpan met die worstjes en dan serveren met flink wat fijn gesneden rauwe uien, kyopoolu, ljutenitsa of ajvar, een portie vrolijke goudgeel gebakken frietjes en een frisse salade.

 

Nog meer gehaktworstjes?
cevapcici
Leskovački cevapcici
ljuti cevapcici
cevapcici uit Banja Luka
cevapcici uit Sarajevo
cevapcici uit Užice
Bosnische cevapcici
Roemeense mititei

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *