Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

кебапчета – Kebapcheta
Gehaktworstjes

Kebapcheta. Het is de Bulgaarse variant van de op de Balkan zo geliefde gehaktworstjes, de ćevapčići. Maar er is een verschil: een kebapche is een stuk groter en regelmatiger van vorm. Daarom worden ze gegeten in porties van 3, en niet met vijf tegelijk zoals bijvoorbeeld in Servië ćevapčići geserveerd worden. Daarbij worden frieten gegeten en een salade, vaak bestrooid met geraspte sirene, een kaas als feta, maar dan meestal van koemelk. En natuurlijk een paprika-chutney zoals kyopoolu, ljutenitsa of ajvar. Dat moet er ook bij. En in heel fijne ringetjes gesneden rauwe uien. Die rauwe uien, die móeten er gewoon bij.

kebapcheta - Bulgaarse gehaktworstjes

Voor twee personen (drie kebapchete p.p.):
Kebapcheta 1 pond gehakt moeten we voor onze kebapcheta hebben. Lam, rund, kalf, varken, of welke combinatie daarvan ook, dat maakt niet uit. Het hangt af van je smaak. Gebruikelijk is half rund en half varken, dus ik stel voor dat we gewoon een pondje halfom kopen.
en verder:
Kebapcheta 1 ei
Kebapcheta paneermeel, 1 of 2 eetlepels, beslist niet meer, maar juist genoeg om de zaak een beetje bij elkaar te houden.
Kebapcheta 1 tl. komijnpoeder
Kebapcheta 1 tl. paprikapoeder
Kebapcheta 1 snuf kruidnagelpoeder
Kebapcheta peper en zout

Geen ui of peterselie, dat hoort in een kyufte, maar niet in een kebapche.

Kneed het gehakt voor de kebapcheta met de specerijen, het ei en een of twee lepels paneermeel goed door. Doe het grondig, zeker vijf minuten, zodat alles mooi verdeeld is. Verdeel het gehakt in zes gelijke delen, dan heb je ongeveer de goede hoeveelheid voor zes kebapcheta. Maak je handen vochtig met koud water, en rol elke kwak gehakt op een werkblad uit tot een mooi, regelmatig worstje, ruwweg de vorm van een korte frikandel. Gebruik genoeg water zodat ze mooi glad en gesloten zijn, zonder gaten of barsten. Leg ze dan afgedekt in de koelkast. Minimaal 12 uur, maar hoe langer hoe beter.

That’s it.

En nou niet stiekem in de koekenpan bakken: kebapcheta horen gegrild te worden. Dus op de bbq of in de grilpan met die dingen en dan serveren met flink wat fijn gesneden rauwe uien, kyopoolu, ljutenitsa of ajvar, goudbruin gebakken frietjes en een frisse salade.

 

Nog meer gehaktworstjes?
cevapcici
Leskovački cevapcici
ljuti cevapcici
cevapcici uit Banja Luka
cevapcici uit Sarajevo
cevapcici uit Užice
Bosnische cevapcici
Roemeense mititei

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *