Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Шарен боб в гювеч – Sjaren bob v gyuvetsj
Kievitsbonen-gyuvetsj

Als de term “slow-cooking” ergens op van toepassing is, dan is het wel op deze Bulgaarse vegetarische gyuvetsj van kievitsbonen met allerlei groenten als wortelen, paprika en selder. Toch heb je er nauwelijks werk aan. Begin ‘s ochtends, dan ben je de volgende middag al klaar.
Het woord gyuvetsj slaat op de aardewerken kookpot waar de bonen in worden klaargemaakt.

kievitsbonen - paprika

300 gr. (gedroogde) kievitsbonen (i.p.v. kievitsbonen kun je iedere soort bonen nemen, witte b.v.)
3 wortelen, in schijfjes
1 grote ui, gehakt
1 groene paprika, gehakt
1 rode paprika, gehakt
1 stengel gehakte bleekselder
knoflook
5-6 kruidnagelen
6-7 el. olie
zout
peper
tijm

Doe de bonen in je “gyuvetsj”, of in een andere diepe schaal die de oven in kan. Zet ze onder water en laat de hele dag staan. ‘s Avonds breng je ze op het gasfornuis aan de kook. Laat het een kwartiertje doorkoken. Giet het dan af, doe alle andere ingrediënten erbij, en zoveel koud water dat het 3 cm. onder de rand staat.

Zet het in een koude oven. Verwarm dan de oven tot 250ºC. Als het vocht in de pot kookt, zet je de oven terug naar 100ºC.

Laat de kievitsbonen-gyuvetsj zo de hele nacht lang zachtjes gaar stoven. Het mag niet koken: alleen een heel, heel, heel klein beetje pruttelen. Dat is het hele recept.

Onwaarschijnlijk lekker is hij, deze bonenschotel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *