Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Шарен боб в гювеч – Sjaren bob v gyuvetsj
Kievitsbonen gyuvetsj

Шарен боб в гювеч – Sjaren bob v gyuvetsj – dat zou je zo ongeveer kunnen vertalen als “kleurrijke bonen in een ovenpot”. En inderdaad: kleurrijk is ze, deze pot van bonen met een veelheid aan groenten zoals ui, wortelen, groene en rode paprika en bleekselderij. Als de term “slow-cooking” ergens op van toepassing is, dan is het wel op deze Bulgaarse vegetarische -nee, zelfs veganistische- gyuvetsj van kievitsbonen. Toch heb je er nauwelijks werk aan. Het recept gaat zo: de bonen worden eerst geweekt, dan heel eventjes aan de kook gebracht, en vervolgens gaan ze met alle andere ingrediënten in een gyuvetsj, een kookpot van aardewerk. Een andere diepe schaal die de hitte van de oven kan verdragen -pyrex, porselein- dat kan natuurlijk ook. De oven wordt even flink verhit, dan gaat de temperatuur terug naar honderd graden en mogen de bonen met de groenten en de kruiden een hele nacht lang zachtjes garen en trekken. ’s Ochtends zet je de oven uit. Tegen dat je de kievitsbonen gyuvetsj wil gaan eten warm je hem heel langzaam weer op. De bonenschotel zal van het afkoelen en weer opwarmen alleen maar lekkerder worden!

kievitsbonen gyuvetsj

Voor deze super-slow-koekende kievitsbonen gyuvetsj hebben we nodig:
300 gr. (gedroogde) kievitsbonen (i.p.v. kievitsbonen kun je iedere soort bonen nemen, witte b.v.)
3 wortelen, in schijfjes
1 grote ui, gehakt
1 groene paprika, gehakt
1 rode paprika, gehakt
1 stengel gehakte bleekselderij
knoflook
5-6 kruidnagelen
6-7 el. olie
zout
peper
tijm

kievitsbonen gyuvetsj
Doe de bonen in je “gyuvetsj”, of in een andere diepe schaal die de oven in kan. Zet ze onder water en laat de hele dag staan. ’s Avonds breng je ze op het gasfornuis aan de kook. Laat het een kwartiertje doorkoken. Giet het dan af, doe alle andere ingrediënten erbij, en zoveel koud water dat het 3 cm. onder de rand staat.


Zet het in een koude oven. Verwarm dan de oven tot 250ºC. Als het vocht in de pot kookt, zet je de oven terug naar 100ºC.

kievitsbonen gyuvetsj
Laat de kievitsbonen gyuvetsj zo de hele nacht lang zachtjes gaar stoven. Het mag niet koken: alleen een heel, heel, heel klein beetje pruttelen. Dat is het hele recept.


De volgende dag zet je de oven uit en laat je de bonenschotel afkoelen. Wil je hem dezelfde dag eten, dan laat je hem gewoon in de oven staan. Als het voor een volgende dag is mag hij de koelkast in. Een uurtje of wat voordat je hem wil gaan eten warm je hem heel langzaam weer op. Van dat opwarmen wordt deze kievitsbonen gyuvetsj alleen maar lekkerder.

kievitsbonen gyuvetsj

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *