Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Лучник – Luchnik
Hartige taart met prei

Luchnik is een hartige Bulgaarse taart gevuld met -traditiegewijs- prei. Maar natuurlijk, zoals met alle populaire gerechten, zijn er ook hier talloze recepten in omloop waarbij de prei vergezeld gaat van zaken als uien, pepers, kaas, of zelfs helemaal het veld heeft moeten ruimen voor paprika’s, paddenstoelen of zelfs vlees, alles naargelang de smaak van de kok of de inhoud van de koelkast.

In dit recept houden we het vegetarisch: uien en prei, opgedirkt met wat kruiderij, waaronder natuurlijk het in Bulgarije haast onvermijdelijke bonenkruid. Als je de eierdooier weglaat, die alleen maar dient om de taart een fraaie goudbruine kleur te geven, is het zelfs helemaal vegan. Iedereen gelukkig, want ook de verstokte vleeseter zal bij het genieten van een warme punt luchnik zijn gehaktballetje beslist niet missen.

Luchnik

Voor onze Bulgaarse luchnik hebben we nodig:
500 gr. bloem
2½ dl. water
7 gr. droge gist
1 tl. suiker
1 tl. zout

en voor de vulling:
2 uien
1 prei
4 cl. olie
1 el. tomatenpuree
1 tl. scherp paprikapoeder
zout
zwarte peper
bonenkruid

en voor het fraaie kleurtje:
1 eierdooier
1 el. olie
1 el. water

Luchnik
Meng het water met de gist en de suiker en wacht tot het spul gaat borrelen. Meng het dan met de bloem en het zout en kneed er een zacht deeg van. Dek het af met een doek en laat het 1 uur rijzen.


Ondertussen maken we de vulling. Snij de uien en de prei klein. Verwarm wat olie in een pan en laat daarin de groente op een zacht vuur rustigjes gaar worden. Voeg tomatenpuree en paprikapoeder toe en kruid het naar smaak met zout, zwarte peper en bonenkruid.

Luchnik
Verdeel het deeg in 3 stukken, één deel wat groter dan de andere twee.


Vet een bakblik van Ø 24 cm. in met olie. Leg daar het grote stuk deeg in, zodat de bodem en de wanden bedekt zijn.

Luchnik
Hierop leg je de helft van de vulling. Bedek het met een lap deeg, daarop komt de rest van de vulling, en daarop weer de laatste lap deeg. Vouw de randen in plooien dicht en prik er met een vork gaatjes in.


Klop de eierdooier los met 1 el. olie en 1 el. water. Daarmee bestrijk je de luchnik.


Bak de luchnik in een op 180ºC. voorverwarmde oven tot hij mooi goudbruin is. Dat zal ongeveer 40 minuten gaan duren.

 

Luchnik
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *