Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Скумрия с орехи – Skoemrija s orechi
Makreel met walnoten
Makreel komt ook in de Zwarte Zee veelvuldig voor. In dit kinderlijk eenvoudige, maar onweerstaanbaar lekkere recept voor makreel met walnoten bakken we de vissen in de oven onder een sausje van walnoten, knoflook, tomaten, olie en azijn. Vis met noten is een heerlijke combinatie die we in Bulgarije -op de hele Balkan overigens- vaak aantreffen, vooral als er karper op het menu staat.
Voor deze makreel met walnoten hebben we nodig:
verse makreel, 1 p.p.
verse peterselie
walnoten, verkruimeld
½ dl. olie
2 tenen knoflook
1 el. tomatenpuree
1 tl. azijn
1 citroen
Laat de visboer de vissen leeghalen en ontschubben. De kop mag eraan blijven.
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Spoel de vissen onder koud water goed af en dep ze droog. bestrooi ze van binnen en buiten met peper en zout. Leg de vissen in een ingevet bakblik en strooi er de gehakte walnoten en de peterselie over. Meng de olie met de fijngemaakte knoflook, de tomatenpuree en een theelepeltje azijn. Giet het over de vissen.
Zet de vissen in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn, dat duurt ongeveer 20 minuten. Zet de makreel met wlanoten op tafel met wat gekookte aardappelen en een schijfje citroen.