Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Мусака – Moussaka

Nee. Moussaka is niet een specifiek Grieks gerecht, zoals de hele wereld is gaan denken. Het is, zoals zoveel typische Balkan-gerechten, samen met de Ottomaanse overheersers uit het zuidoosten gekomen. Het woord komt van het Arabische “musaqa’h”, wat zoveel betekent als “gekoeld”. De Arabische variant van het gerecht wordt namelijk koud gegeten.
Het gerecht dat iedereen tegenwoordig kent als moussaka is een bedenksel van de Griekse kok Nikólaos Tselementés, die een fan was van de Franse keuken en de béchamelsaus heeft geïntroduceerd in de moderne Griekse versie. Die béchamelsaus zit er in deze Bulgaarse moussaka niet in, en de toplaag is hier bovendien niet van kaas, maar van yoghurt en eieren die tot een stevige, goudbruine korst wordt gebakken.

Moussaka

Voor deze Bulgaarse moussaka hebben we nodig:
500 gr. halfom gehakt
3 tot 4 grote aardappelen
1 ui
1-2 eetlepels olijfolie
1 tl. paprikapoeder
zout en peper

3 eieren
½ kop yoghurt
1 el. bloem
peterselie

Moussaka
Verwarm de oven voor op 220ºC.


Verhit de olie in een pan en rul daarin het gehakt. Bestrooi het met zout en peper en het paprikapoeder. Doe er de fijngesneden uien bij en stoof het nog 1-2 minuten onder een deksel.

Moussaka
Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Vet een ovenschaal in. Doe daarin de helft van de aardappelen, daarna het gehakt en daarna de rest van de aardappelen. Giet er zoveel water in dat het allemaal net onder staan. Bak het in de voorverwarmde oven tot het water is verdampt en de aardappelen zacht zijn.


Meng ondertussen de eieren, de yoghurt en het meel, en kruid het met peper en zout. Giet het over de moussaka. Zet de moussaka terug in de oven en bak het nog eens tien minuten, tot het mooi bruin is.


Laat de moussaka heel even een klein beetje afkoelen voor het serveren. Bestrooi het met peterselie.

 

Moussaka
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *