Bulgaarse recepten       Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Жътварска яхния със свинско – zjtvarska jachnija s svinsko
Oogst stoofschotel met varkensvlees

Oogst stoofschotel, want groenten spelen een grote rol in deze stoofpot. Tuinbonen, aardappelen, mais, wortelgroenten, bleekselderij… en als je verder nog wat groente in je koelkast hebt liggen waar je vanaf wil, dan kan die er gewoon bij. In Bulgarije zou je deze stoofpot kruiden met samardala. Dat zijn de fijngehakte bladeren van de Bulgaarse ui, gedroogd en met zout vermengd. Dat hebben we hier niet dus laten we dat gewoon achterwege. De maaltijd zal er niet minder smakelijk om zijn, want de groenten, het bonenkruid en de munt kunnen het heel goed zonder. De toevoeging “със свинско”, met varkensvlees, is eigenlijk overbodig, want deze Bulgaarse oogst stoofschotel wordt vrijwel altijd met varkensvlees gemaakt.

Oogst stoofschotel

Voor deze oogst stoofschotel hebben nodig:
800 gr. varkensvlees
2 uien
1 grote wortel
1 ferme pastinaak
1 forse stengel bleekselderij
1 el. tomatenpuree
50 gr. gort
100 gr. tuinbonen (gedopt)
100 gr. maïskorrels
1 el. (gedroogd) bonenkruid
mint, naar smaak
zout en peper
olie

Oogst stoofschotel
Snij het varkensvlees in niet te kleine blokjes. Verhit een paar el. olie in een zware pan en laat daarin het vlees op hoog vuur rondom kleuren. Haal het uit de pan en leg het even apart.


Zet het vuur nu laag. In dezelfde olie bak je de gesnipperde uien zachtjes, tot ze glazig worden en gaan kleuren. Ondertussen snij je de wortelgroenten en de bleekselder in -niet te dunne- schijfjes. Doe ze bij de uien. Doe er ook de lepel tomatenpuree bij en bak het allemaal een paar minuutjes mee. Doe nu het vlees terug in de pan en giet er zoveel heet water bij dat het ruim onder staat. Breng het aan de kook, doe er de gort bij, kruid het met peper en zout en laat het zachtjes een goed kwartier pruttelen.

Oogst stoofschotel
Ondertussen schil je de aardappelen en snij je ze in kleine blokjes. Die gaan nu in de pan, samen met de tuinbonen en het bonenkruid. Laat het een half uur rustigjes verder stoven, tot het vlees zacht is.


Tot slot doe je de maïskorrels in de pan. Als ze vers zijn mogen ze vijf minuutjes meekoken, als ze uit een blikje komen hoeven ze alleen maar warm te worden. Kruid het naar smaak met munt, en evt. nog wat peper en/of zout. Als je toch samardala hebt kunnen bemachtigen dan mag het er nu bij. Laat het nog heel eventjes gaan en serveer de oogst stoofschotel met een stuk knapperig brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *