Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Пирян с картофи – Pirjan s kartofi
Pirjan met aardappelen

Pirjan s kartofi, dat betekent zoveel als “gebakken met aardappelen”. Een pirjan is een ovenschotel van groente, in dit geval dus aardappelen*, rijst en tomaten, gekruid met knoflook en azijn. Iedere soort groente komt eigenlijk in aanmerking. Vooral aubergines en courgettes zijn populair, maar deze pirjan met aardappelen is wel de meest klassieke. Een niet alledaagse combinatie misschien, maar de smaak zal je niet teleurstellen. Deze pirjan kan dienen als hoofd- of als bijgerecht, en het is helemaal veganistisch, dus iedereen mag vandaag aanschuiven.

*Ja, ja, we weten het: in Nederland worden aardappelen niet beschouwd als groente, maar we zijn nu heel even in Bulgarije.

Pirjan met aardappelen

Voor deze pirjan met aardappelen hebben we nodig:
1 kg. aardappelen
50 gr. rijst
3 tomaten
½ bosje peterselie
6 tenen knoflook
1 el. witte wijnazijn
zout en peper
½ dl. olie
2 dl. water

Pirjan met aardappelen
Verwarm de oven voor op 180ºC.


Schil de aardappelen, snij ze in flinterdunne plakjes en schik ze in een met wat olie ingevette ovenschaal. Daaroverheen verdeel je de rijst. Bestrooi het met de gehakte peterselie en kruid het met peper en zout. Snij de tomaten in plakken en leg die er bovenop. Giet daar de olie en twee deciliter water bij. Het vocht moet de groenten net bedekken. Als het niet genoeg is mag er nog wat water bij.

Pirjan met aardappelen
Zet het in de voorverwarmde oven en bak het in 45 minuten gaar.


Rasp of pers de knoflook en meng het met een lepel wijnazijn. Hiermee besprenkel je de ovenschaal. Zet hem terug in de oven en laat het nog eens vijf minuutjes gaan.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *