Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Пирян с картофи – Pirjan s kartofi
Pirjan met aardappelen

Een pirjan is een vegetarische ovenschotel van groente -in dit geval aardappelen-, rijst en tomaten, gekruid met knoflook en azijn. Een niet alledaagse combinatie misschien, maar de smaak zal je aangenaam verrassen!

1 kg. aardappelen
½ kopje rijst
3 tomaten
½ bosje peterselie
6 teentjes knoflook
1 el. witte wijnazijn
zout en peper
½ kopje olie
2 kopjes water

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Schil de aardappelen, snij ze in dunne plakjes en schik ze in een met wat olie ingevette ovenschaal. Daaroverheen verdeel je het halve kopje rijst. Bestrooi het met de gehakte peterselie en kruid het met peper en zout. Snij de tomaten in plakken en leg die er bovenop. Giet daar een half kopje olie en twee kopjes water bij. Het vocht moet de groenten net bedekken. Als het niet genoeg is mag er nog wat water bij.

Zet het in de voorverwarmde oven en bak het in 45 minuten.

Rasp of pers de knoflook en meng het met een lepel azijn. Hiermee besprenkel je de ovenschaal. Zet hem terug in de oven en laat het nog eens vijf minuutjes gaan.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *