Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Пълнени плескавица – Pŭlneni pleskavitsa
Gevulde pleskavica

Een pleskavica (uitspr.: “pljeskawitsa”), dat is de hamburger van de Balkan, en het is een grote. Het kabouterdingetje van de bekende Amerikaanse fastfood-keten dat zich siert met het bijvoeglijk naamwoord “big” valt bij dit gevaarte volkomen in het niet.

Het gaat heel simpel zo: een ferme bol gehakt vlees wordt vermengd met uien en kruiden en tot een grote platte schijf geslagen met de afmetingen van een gespreide hand. Kijk, dat mag met recht “big” genoemd worden. Het ding wordt gegrild en geserveerd met rauwe uitjes, brood of frites, wat ljutenitsa of een flinke lepel zure room en misschien nog een frisse salade.

In deze Bulgaarse variant doen we er nog een schepje bovenop. We maken namelijk p.p. niet één, maar twee pljeskavica’s, die we op elkaar gaan plakken met daartussen een vulling van uien en spek.

Zo. Daar kan die Amerikaanse clown het mee doen.

Gevulde pleskavitsa

Voor onze Big Bulgarian gevulde pleskavitsa halen we in huis:
1 kg. rundergehakt, of h.o.h.
250 gr. spek (bacon)
1 grote ui
1 – 2 groene pepertjes
zout en zwarte peper
scherp paprikapoeder
een paar teentjes knoflook
vegeta

Gevulde pleskavitsa
Hak het spek en de uien fijn. Meng het met een tl. paprikapoeder en een tl. vegeta.


Verwijder de zaadlijsten uit de pepertjes en snij ze fijn. Meng het gehakt met de pepertjes, de fijngehakte knoflooktenen, peper en zout. Kneed het goed door.

Gevulde pleskavitsa
Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen voor vier pleskavitsa’s. Verdeel elk kwart weer in tweeën en vorm er twee platte schijven van. Leg op een helft een kwart van het uien-gehaktmengsel, tot 1-1½ cm. van de rand. Leg de andere helft van het gehakt er op en druk de randen met natte vingers goed tegen elkaar. Zorg dat ze goed gesloten zijn.


Bak de pleskavitsa op een hete gril in ongeveer 20-25 minuten gaar. Het kan ook in de oven, in ongeveer dezelfde tijd op 200ºC.

Gevulde pleskavitsa
Serveer de pleskavitsa met rauwe, fijngesneden uien en kyopoolu, ljutenitsa of ajvar.

 

Gevulde pljeskavica
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *