Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Супа от тиква – Soepa ot tikva
Pompoensoep
Pompoensoep is altijd heerlijk. In deze Bulgaarse versie gaan er ook nog eens melk en walnoten in. De soep wordt gebonden met koude boter.
Voor deze Bulgaarse pompoensoep met noten hebben we nodig:
750 gr. pompoen
½ l. melk
100 gr. gemalen (wal)noten
zout
60 gr. ijskoude boter, in klontjes gesneden
Schil de pompoen, verwijder het zaad en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een grote pan en giet er zoveel water bij dat het net onder staat. Breng het aan de kook en laat het rustig koken tot de stukjes pompoen zacht zijn.
Pureer de pompoensoep met een staafmixer. Doe er de melk bij, de gemalen noten en zout naar smaak. Breng het opnieuw aan de kook. Haal de pompoensoep dan meteen van het vuur en klop er de klontjes ijskoude boter doorheen.
Je kunt deze pompoensoep met noten evt. nog opleuken met een lepel room, maar echt nodig is dat niet. Lekker met een stukje brood.