Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Тиквеник – Tikvenik
Pompoenstrudel

Het is net Apfelstrudel, maar dan van pompoen en noten, deze bijzonder smakelijke klassieker uit de Bulgaarse keuken. Voor het deeg gebruiken we gewoon een pakje filodeeg uit de diepvries. De vulling, die maken we natuurlijk zelf. We halen het vruchtvlees uit de pompoen, raspen het en bakken het vijf minuutjes in de koekenpan. Dat mengen we met wat gehakte noten (walnoten, hazelnoten, etc., etc.), suiker en gemalen kaneel. De vulling rollen we in het filodeeg en dat gaat een half uurtje de oven in. Het goudbruin gebakken resultaat snijden we in stukken, bestrooien we ruimhartig met poedersuiker en dienen we op, als het echt groot feest is met nog een ferme dot slagroom ernaast.

Pompoenstrudel

Voor deze tikvenik of pompoenstrudel hebben we nodig:
4 vellen filodeeg
400 gr. pompoen
60 gr. noten (naar keus), fijngehakt
50 gr. poedersuiker
4 eetlepels (zonnebloem)olie
1 zakje vanillesuiker
½ theelepel kaneelpoeder

Pompoenstrudel
Verwarm de oven voor op 180ºC.


Rasp het pompoenvlees en bak het zo’n 5 minuutjes in een pan in 2 el. olie. Schud het regelmatig om.

Pompoenstrudel
Pak een grote schaal. Meng er de pompoen in met de gehakte noten, de suiker, de vanillesuiker en het kaneelpoeder.


Spreid een vel filodeeg uit op een werkblad. Bevochtig het met een el. olie. Leg een tweede vel daarop. Spreid de helft van de vulling uit over het deeg. Neem de vellen deeg aan de smalle kant en rol ze voorzichtig op.

Pompoenstrudel
Maak met de andere twee vellen deeg en de rest van de vulling een tweede rol op dezelfde manier. Snij dan elke rol doormidden, in twee gelijke delen.


Leg ze op een beboterde bakplaat en bak ze gedurende 30 minuten.


Laat de pompoenstrudel eventjes afkoelen en snij ze dan in stukken. Opdienen met een flinke schep poedersuiker, met daarnaast voor de liefhebbers nog een lekker ongezonde mierzoete dot slagroom.

 


download dit recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.