Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Родопска кавърма – Rodopska kavarma
Rodope kavarma
Het Rodopegebergte is een bergketen in het zuiden van Bulgarije, en een kavarma is een stoofgerecht dat in de oven wordt bereid. Traditioneel gebeurt dat in een pot van aardewerk, een gyuvetche. Deze rodope kavarma is een variatie op de veel beroemdere shopski kaas, maar nu met vlees. Alle ingrediënten worden even gebakken in de pan. Dan wordt het spul verdeeld over kleine eenpersoons ovenschaaltjes. Daar gaat een dekseltje op en zo worden de potjes in de oven gebakken tot het vlees gaar is en de smaken mooi door elkaar zijn getrokken. Dan wordt het deksel eraf genomen en gaat er een stuk kaas bij, waarop ook nog eens een eitje wordt gebroken, waarna de potjes opnieuw de oven in gaan om de kaas te laten smelten en het ei te laten stollen. Het gerecht wordt in de ovenschaaltjes opgediend. Dat ziet er fraai uit en het scheelt bovendien een hoop afwas.
Voor onze Rodope kavarma hebben we nodig:
500 gr. kalfsvlees
3 – 4 uien
4 – 5 Spaanse pepertjes
1 wortel
200 gr. champignons
1 blik tomaten
zout en peper
bonenkruid
4 eieren
200 gr. kaas (Goudse is prima)
Snij het kalfsvlees in kleine stukjes. Pel de uien en snij ze in ringetjes. Verhit een beetje olie in een pan. Daarin bak je de stukjes vlees snel rondom bruin. Doe er de uienringen bij en bak het op een laag vuur verder tot ze glazig worden. Ondertussen snij je de pepers, de wortel en de champignons in reepjes/schijfjes/plakjes. Die mogen ook een paar minuten meedoen. Doe de tomaten in de pan, breng het aan de kook en maak de tomaten een beetje stuk met een mes of lepel. Kruid het met bonenkruid, zout en evt. nog wat peper. Het vuur mag nu uit.
Verdeel alles over vier ovenschaaltjes. Zet ze met het deksel erop in de koude oven en draai de temperatuur op 200°C. Als de oven heet is en het spul in de pot begint te borrelen draai je de oven iets lager, op 180°C., en laat je het een half uurtje bakken.
Na het halve uur haal je de schaaltjes uit de oven. Verdeel er de kaas over en breek boven elk potje een eitje. Zet het afgedekt terug in de oven tot de kaas gesmolten en het ei gestold is, zo’n tien minuten.
Bestrooi de Rodope kavarma voor het serveren met verse peterselie. Lekker met brood of frietjes.