Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

телешко със сухи сливи – teleshko sŭs sukhi slivi
Rundvlees met pruimen

Deze pittig-zoete stoofschotel van rundvlees en gedroogde pruimen zou je dankzij het paprikapoeder, de wijn en de uien zomaar een goulash kunnen noemen. Het gerecht is misschien niet echt typerend voor de Bulgaarse keuken, maar wel apart, en zeker de moeite waard om eens te proberen.

Rundvlees met pruimen

Voor deze Bulgaarse “goulash” hebben we nodig:
1 kg. rundvlees
2 el. olie
2 uien
1 tl. scherp paprikapoeder
2 laurierblaadjes
500 gr. gedroogde pruimen
zwarte thee
1 glas (2 dl.) rode wijn
2 klontjes suiker
zout
evt. peper

Snipper de uien en bak ze in wat olie rustigjes tot ze zacht en glazig zijn. Haal ze uit de pan en zet ze apart.

Zet het vuur nu hoog en bak het vlees al omscheppend krachtig aan. Zodra het bruin wordt gaan de gebakken uien terug bij het vlees. Schep het nog eens goed om en haal de pan van het vuur. Strooi er het paprikapoeder overheen en schep het nog eens goed om. Zet het terug op het gas en giet er wat water bij. Beslist niet te veel: als het vlees zo’n slordig beetje half onder staat is het genoeg. Breng het snel aan de kook en zet het vuur dan laag. Doe de laurierblaadjes erbij, kruid het met een flinke snuf zout en laat het vlees heel zachtjes gaar pruttelen. Als het droog dreigt te worden mag er natuurlijk nog een scheutje water bij.

Ondertussen week je de pruimen in de warme thee. Als het vlees gaar is laat je de pruimen even uitlekken. Die gaan erbij, samen met de wijn. Breng het op smaak met de suiker en evt. wat peper en misschien nog wat zout. Laat het nog een paar minuutjes verder pruttelen.

 

goulash Alle recepten voor GOULASH

 

Rundvlees met pruimen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *