Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Салата от патладжани и домати – Salata ot patladzjani i domati
Salade van aubergines en tomaten

Aan het eind van de zomer, wanneer de moestuintjes, de kruidenierswinkels en de marktkramen uitpuilen van een overdaad aan verse groenten, dan komt deze smakelijke salade op tafel. Geroosterde aubergines, frisse tomaten, verse kaas, walnoten en peterselie, alles overgoten met een warme dressing van knoflookolie en rode wijnazijn. Eet het als voorgerecht of als lichte lunch, samen met wat knapperig brood.

Salade van aubergines en tomaten

2 aubergines
2 vleestomaten
250 gr. sirene (“feta” van koemelk)
zout en peper
3 – 4 el. walnoten, grof verkruimeld
gehakte bladpeterselie
2 tenen knoflook
maïs- of arachideolie
1 el. rode wijnazijn (of evt. balsamico)

deze salade maak je zo:
Was de aubergines en snij ze in plakken. Bestrooi ze met zout en laat ze een half uurtje in een vergiet uitlekken. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Leg de plakken aubergine naast elkaar in een bakblik en overgiet ze met ½ dl. olie. Dek het blik af met folie en zet ze in de hete oven. Een half uurtje; dan haal je het folie eraf en bak je ze nog eens tien minuutjes verder.

Laat de aubergines afkoelen, maar zet ze niet in de koelkast.

Snij de tomaten in plakken en leg ze samen met de aubergines om en om op een schotel. Kruid het met zout en zwarte peper. Verkruimel er de feta over en bestrooi het royaal met bladpeterselie.

Laat de grof verkruimelde walnoten in een droge koekenpan heel even roosteren tot ze gaan geuren. Strooi ze over de salade.

Verhit 3 el. olie in een pannetje, rasp er de knoflook boven en draai het vuur meteen weer uit. Meng er een eetlepel azijn onder en giet het over de salade.

 

Salade van aubergines en tomaten
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *