Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Сос за печено месо – Sos za petsjeno meso
Saus voor geroosterd vlees
Saus voor een fraai stukje vlees van de barbecue, dat komt bij de Bulgaarse dis nogal eens van pas. Zoals alle landen op de Balkan wordt een bordje vol geroosterd vlees er zeer gewaardeerd. Maar niet alleen bij geroosterd vlees, maar ook bij gegrilde vissen of groenten zoals aubergine of courgette is deze koude saus erg lekker. En als het regent gebruiken we hem gewoon voor een creatie uit de koekenpan zoals een schnitzel, een stukje kipfilet of een paar sappige braadworstjes. De saus wordt gemaakt door heel eenvoudig yoghurt, mayonaise en verkruimelde feta te mengen. Ze wordt gekruid met een teen knoflook en het in de Bulgaarse keuken zo kwistig gebruikte bonenkruid.
Voor onze koude saus voor -niet alleen- vlees, maar ook vis of groenten van de barbecue hebben we nodig:
400 gr. yoghurt
200 gr. mayonaise
70 gr. sirene (dat is feta, maar dan doorgaans niet van schapen- en/of geitenmelk, maar van koemelk)
½ theelepel gedroogd bonenkruid
1 teen knoflook, geraspt
Dit recept voor saus voor geroosterd vlees is eigenlijk helemaal geen recept. Het enige wat je hoeft te doen is alles door elkaar mengen. Klaar ben je.
En o ja: even afproeven op zout en peper natuurlijk.