Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Шарена сол – Sharena sol
Kleurrijk zout

Een van de vele verrassende heerlijkheden die de Bulgaarse keuken te bieden heeft is het kruidenmengsel “sharena sol”, oftwel “kleurrijk zout”. Je kunt het gebruiken om zo ongeveer alles wat eetbaar is heerlijk te kruiden, maar vooral op warm, vers gebakken brood is het absoluut onweerstaanbaar. En zo vindt dan ook meestal de eerste kennismaking met deze zaligheid plaats: tijdens het eerste schoorvoetende bezoek aan een Bulgaars restaurant (“Nou, Sjaan, ik-weet-et-niet. hoor” – “Hè toe nou, Harrie, probeer-et-nou-maar-gewoon”). De eerste hap van het vers gebakken stukje brood bestrooid met dit hemelse kruidenmengsel zal alle twijfel wegnemen, en de verheerlijkte smulpaap definitief winnen voor de verleidelijke genoegens van de Bulgaarse keuken.

Sharena sol

Wat er altijd in deze sharena sol gaat, dat is bonenkruid, paprikapoeder, zout en maïsmeel. Andere ingrediënten zoals b.v. fenegriek, karwij, pompoenpitten, oregano, tijm kunnen er naar eigen smaak aan toegevoegd worden.

Sharena sol

Hier en daar, als je goed zoekt, is het netjes verpakt in een kleurig plastic zakje kant en klaar te koop, recht uit Bulgarije. Zelf maken kan natuurlijk ook, en is verser, leuker, en misschien zelfs lekkerder, zeker als je een mix hebt gevonden die helemaal naar je zin is.

Voor onze onweerstaanbare Bulgaarse sharena sol zouden we bijvoorbeeld kunnen gebruiken:
2 el. bonenkruid
1 el. zoet paprikapoeder
2 el. gemalen pompoenpitten
1 tl. fenegriek
1 tl. oregano
1 tl. tijm
fijn maïsmeel
zout

Sharena sol
Voor dit recept gaan we alle ingrediënten: bonenkruid, paprikapoeder, pompoenpitten, fenegriek, oregano en tijm (alles gedroogd!) fijnmalen, maar het maïsmeel en het zout houden we nog even apart. De hoeveelheid zout en maïsmeel ga je namelijk zelf bepalen. Doe er steeds een klein beetje bij en proef tot je tevreden bent.


Sharena sol kan ook gemaakt worden zonder het zout, als je het wil gebruiken op producten of gerechten die al zout genoeg zijn, zoals kaas.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *