Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Шарена сол – Sharena sol
Kleurrijk zout

Een van de vele verrassende heerlijkheden die de Bulgaarse keuken te bieden heeft is het kruidenmengsel “sharena sol”, oftwel “kleurrijk zout”. Je kunt het gebruiken om zo ongeveer alles wat eetbaar is heerlijk te kruiden, maar vooral op warm, vers gebakken brood is het onweerstaanbaar.
Wat er altijd in gaat is bonenkruid, paprikapoeder, zout en maïsmeel. Andere ingrediënten zoals b.v. fenegriek, karwij, pompoenpitten, oregano, tijm kunnen er naar eigen smaak aan toegevoegd worden.
Hier en daar, als je goed zoekt, kant en klaar te koop, recht uit Bulgarije. Zelf maken kan natuurlijk ook, en is verser, leuker, en misschien zelfs lekkerder, zeker als je een mix hebt gevonden die helemaal naar je zin is.

2 el. bonenkruid
1 el. paprikapoeder
2 el. gemalen pompoenpitten
1 tl. fenegriek
1 tl. oregano
1 tl. tijm
fijn maïsmeel
zout

Alles fijnmalen, maar het maïsmeel en het zout nog even apart houden. De hoeveelheid zout en maïsmeel kun je zelf bepalen. Doe er steeds een klein beetje bij en proef tot je tevreden bent.

Sharena sol kan ook gemaakt worden zonder het zout, als je het wil gebruiken op producten of gerechten die al zout genoeg zijn, zoals kaas.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *