Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Сирене по шопски – Sirene po shopski
Shopski kaas

Net als de fameuze shopska salade is dit -niet minder beroemde- gerecht vernoemd naar de streek rond Sofia, grenzend aan Servië en Macedonië.

Shopski kaas is een vegetarisch gerechtje van twee soorten kaas: sirene en kashkaval. Het woord sirene betekent eigenlijk gewoon kaas, maar doorgaans wordt daarmee kaas van het type feta bedoeld, maar dan -meestal- van koemelk. Met kashkaval bedoelen ze gewone, gele kaas. Neem daarvoor dus maar gerust Goudse of iets dergelijks. Verder gaan er hete pepers in, tomaten, geroosterde paprika’s en wat kruiden.

Het gerechtje wordt gemaakt in kleine aardewerken “gyuvetsj”-schaaltjes. Dat zijn kleine eenpersoons-ovenschaaltjes met een dekseltje. Die gaan de oven in tot het spul goed heet is en de kaas gesmolten is. Dan wordt er een eitje boven gebroken en gaat het schaaltje opnieuw de oven in, dit keer zonder dekseltje, tot het ei is gestold.

Shopski kaas

Om twee ovenschaaltjes met shopski kaas te vullen hebben we nodig:
400 gr. sirene (het Bulgaarse equivalent van feta)
150 gr. kashkaval (neem b.v. Goudse, zie hierboven)
2 eieren
2 hete pepertjes
2 gesneden tomaten
2 geroosterde paprika’s, in stukken gehakt
oregano, peterselie of een ander gedroogd kruid, wat je lekker lijkt.

Shopski kaas
Als je paprika’s nog niet geroosterd zijn dan doe je dat zo: leg ze op een rooster in een gleoeind hete (250ºC.) tot het vel zwart wordt en blaren gaat trekken. Een keertje omdraaien. Haal ze eruit, doe ze in een plastic zak, blaas er lucht bij en knoop hem dicht. Na een kwartiertje kun je het zwartgeblakerde velletje er makkelijk vanaf wrijven.


Neem twee kleine “gyuvetsj”-potjes; aardewerken ovenpotjes met een deksel. Als je die niet hebt, dan neem je gewoon twee andere kleine ovenschaaltjes en dek je ze af met folie.

Shopski kaas
Maak de twee soorten kaas fijn en meng ze. Meng apart de in stukjes gesneden tomaat, peper en paprika.


Leg in ieder potje een laag kaas, bestrooi met een snufje droge kruiden, leg daarop een laag groente, bestrooi ook die met een paar blaadjes kruiden, en daarop weer de rest van de kaas. Zet het afgedekt in een op 180ºC. voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten, of tot de kaas is gesmolten.

Shopski kaas
Breek dan een ei boven ieder potje en zet het terug in de oven tot het ei genoeg is gestold naar je smaak.


Serveer de shopski kaas met wat lekker knapperig brood en b.v. een salade en een koud biertje.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *