Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

шопска салата – Sjopska salata
Sjopska salade

De naam van deze salade komt van de regio “Sjopluk” (Šopluk), het bergachtige grensgebied tussen Bulgarije, Servië en Macedonië, waarvan de inwoners “Sjopi” (Šopi) genoemd worden. Tegenwoordig wordt de term “Sjopi” in Bulgarije gebruikt om de inwoners van de dorpen rond Sofia aan te duiden.

De salade is een uitvinding uit de eerste jaren van het communisme, één van een stuk of 6 recepten, geschreven eind jaren ’50 van de vorige eeuw, die buitenlandse toeristen ertoe moesten verleiden om Bulgarije te bezoeken. De jongens van Balkanturist verzonnen verschillende salades met regionale namen zoals Dobroedzja-, Macedonische en Thracische salade, en zo ook deze Shopska salade. Toen de communisten en hun salades uiteindelijk weer verdwenen bleef deze Shopska salade als enige op het menu staan. En niet alleen dat: het gerecht groeide zelfs uit tot een van de meest populaire salades van de hele Balkan en verre omstreken. Proef hem, en je begrijpt waarom.

In Bulgarije en Servië wordt Shopska salade gewoonlijk als voorgerecht gegeten bij een glaasje rakia, een sterke brandewijn van pruimen of ander fruit.

sjopska salade

Voor Shopska salade voor 4 tot 6 personen moeten we hebben:
1 komkommer
2 grote tomaten
1 groene paprika
2 lente-uien
200 gr. sirene (of feta)*

*”Sirene” betekent eigenlijk niet meer dan gewoon “kaas”, maar bedoeld wordt een witte kaas van schapenmelk, net zoiets als de Griekse feta. Dat is dan ook een prima alternatief, want Bulgaarse sirene zul je in Nederland niet zo makkelijk vinden.

4-5 el. plantaardige olie (b.v. zonnebloem- of maïsolie)
1-2 el. witte wijnazijn, of meer, naar smaak
zout
gehakte peterselie

Was de komkommer, schil hem en snijd hem in blokjes. Was de tomaten, haal de pitjes en zaadlijsten eruit en snijd in blokjes. Snijd de paprika in kleine schijfjes, en de lente-uien, ook de groene stengels. Meng alles in een schaal samen met de olie en de azijn, wat zout en peterselie.

Doe de Shopska salade in borden en rasp er de feta overheen. Garneer eventueel met een paar zwarte olijven.

Als variatie kun je ook geroosterde paprika gebruiken. Neem dan een rode of een gele.

shopska salade

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *