Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Снежанка салата – Snejanka salata
Snejanka salade

De naam van dit populaire Bulgaarse gerechtje, снежанка салата – snejanka salade, dat betekent letterlijk “sneeuw salade”. Het gerecht wordt ook wel “droge tarator” genoemd, en inderdaad zou je deze snejanka salade een variatie op de beroemde koude komkommersoep kunnen noemen. Het is niet echt een salade, maar een dikke ijskoude brij van geraspte komkommer, yoghurt en olijfolie, gekruid met dille, peper en zout. Het recept heeft verdacht veel weg van het alom bekende Griekse tzatziki en misschien ligt daar ook wel de oorsprong. Er zijn echter twee verschillen: deze snejanka salade is een stuk steviger van structuur en er worden flink wat verkruimelde walnoten in verwerkt.

Snejanka salade is lekker als voorafje op een stukje brood, samen met een ijskoud glaasje “мастика”, mastika, het Bulgaarse anijsdrankje.

Snejanka salade

Voor deze Bulgaarse snejanka salade hebben we nodig:
½ liter yoghurt*

*Het moet dikke, stevige yoghurt zijn, zoals de Griekse, met 10% vet. Het waterige, zure spul dat bij de super in kartonnen pakken als “yoghurt” wordt verkocht is voor dit gerecht niet geschikt.

1 komkommer
2 tenen knoflook
1 theelepel zout
peper
olijfolie, ergens tussen de 1 – 2 dl.
Zeer fijn gehakte walnoten, zo’n 30 gr.
Een bosje verse dille. Gedroogde mag ook best

Snejanka salade
Schil de komkommer, en rasp hem grof boven een schone keukendoek. Vouw de doek dan dicht en knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommer als menselijkerwijs mogelijk is.

Snejanka salade
Doe de komkommer dan in een schaal. Doe er de yoghurt bij, de geperste (of geraspte) knoflooktenen, de walnoten, het zout, wat peper en de fijngehakte dille. Roer er wat van de olie door, en blijf roeren tot de olie is opgenomen in de yoghurtmassa. Doe er dan weer olie bij, net zo lang tot je een smeuïge, maar nog vrij stevige massa hebt.

Snejanka salade
Zet de snejanka salade tot gebruik in de koelkast. Ze blijft er zeker een week in goed.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *