Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Селска пилешка яхния – Sjelka pilesjka jahnija
Landelijk stoofpotje van kip

Een eenvoudig maar zeer smakelijk stoofpotje van kip met paprika, in een zoet en zijdezacht sausje van uien, paprikapoeder en tomaten. Het potje wordt lekker pittig gekruid met een heet pepertje. Er zijn wel wat verschilletjes, maar dit simpele en smakelijke gerechtje heeft verdraaid veel weg van het bekende Hongaarse paprikás csirke: een kippetje dat op ongeveer dezelfde manier wordt klaargemaakt. Het gerechtje is ook erg populair in de buurlanden. Misschien dat de inspiratie voor dit stoofpotje van kip via Roemenië het landelijke Bulgaarse keukentje is binnen komen waaien?

Stoofpotje van kip

Voor dit landelijke stoofpotje van kip hebben we nodig:
1 kip (of kippenbouten: 1 p.p.)
4 uien
1 blik tomaten
1 el. zoet paprikapoeder
2 el. gehakte peterselie
zout
2 groene paprika’s
1 Spaans pepertje

Stoofpotje van kip
Verdeel de kip in 8 stukken, of laat de poelier het doen, dat is wel zo makkelijk. Bak de stukken kip in een paar eetlepels olie rondom mooi bruin. Haal ze uit de pan en leg ze even apart.


Snipper de uien en bak ze in het achtergebleven vet op een matig vuurtje heel rustig glazig. Bestrooi het dan met het paprikapoeder, blus het af met een kopje water en doe er het blik tomaten bij. Maak de tomaten met een houten lepel stuk tegen de rand van de pan. Zet het vuur wat hoger en wacht tot het kookt.

Stoofpotje van kip
Nu mogen de stukken kip terug in de pan. Kruid het met zout en peterselie. Van de paprika’s en het pepertje verwijder je de zaadlijsten. Snij de paprika’s in stukken en het pepertje in hele dunne reepjes. Die mogen er ook bij. Leg het deksel schuin op de pan en laat de kip in een goed half uur heel rustigjes gaar pruttelen.


Tegen het einde van de kooktijd kun je de saus evt. binden met wat in water opgeloste bloem. Lekker met b.v. rijst en een flinke dot room.

 

Stoofpotje van kip
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *