Gerechten uit de keuken van Bulgarije
таратор – Tarator
Komkommersoep
Wereldberoemd is hij, deze tarator van komkommers en yoghurt, walnoten en knoflook. Deze koude zomerse soep wordt gegeten als lichte lunch of als voorgerecht op zomerse hete dagen. Met dezelfde ingrediënten, maar dan met een stuk minder vocht, maak je een snejanka salade, die kan dienen als bijgerecht.
Sommigen gebruiken tarator zelfs als basis voor een frisse cocktail, vermengd met mastika of ouzo. Het is maar een idee…
Voor deze fameuze Bulgaarse tarator hebben we nodig:
1/2 liter yoghurt
1 komkommer
2 eetlepels olijfolie of andere plantaardige olie
3 tenen knoflook
2 – 3 eetlepels fijngehakte walnoten
een bosje dille
zout en peper
Schil de komkommer en snijd hem in heel kleine stukjes. Doe er de dille bij, de knoflook, de olijfolie en de yoghurt, en meng het goed. Als het nodig is doe je er wat water bij, maar niet te veel, want er moeten nog ijsblokjes in, en uiteindelijk moet het een vrij stevige, beslist niet waterige soep worden.
Dan gaat de tarator koelkast in, een paar uur zeker, want hij moet ijs- en ijskoud zijn als hij op tafel komt. Vlak voor het opdienen roer je er fijngestampte of -gemalen ijsblokjes doorheen.
Schep de ijskoude tarator in borden of kommen en bestrooi het met de gehakte walnoten.