Gerechten uit de keuken van Bulgarije
таратор с резене – Tarator s rezene
Tarator met venkel
Tarator, de ijskoude Bulgaarse soep van komkommer, yoghurt en dille, die kennen we natuurlijk allemaal. Dit is een bijzondere variant. Tarator met venkel, gemaakt met komkommer, yoghurt en zure room, uitbundig gekruid met munt, knoflook, peterselie en frisse appelazijn. Laat de zomer nu maar komen.
Voor deze verfrissende tarator met venkel hebben we nodig:
100 gr. venkel
1 komkommer
100 gr. zure room
400 gr. yoghurt
2 dl. koolzuurhoudend mineraalwater
10 muntblaadjes
3 tenen knoflook
4-5 takjes peterselie
1 el. zout
1 el. appelazijn
1 snufje suiker
4 el. lijnzaadolie
1 scheutje olijfolie
verse munt voor het opdienen
Maak de venkel schoon en snijd ze in hele dunne ringen. Schil de komkommer en hak hem in stukjes. Klop de room stijf in een keukenmachine. Doe er de yoghurt bij, samen met de verse muntblaadjes, gehakte knoflook, komkommer en de peterselie. Pureer het tot een glad en dik mengsel en giet het over in een kom. Roer er geleidelijk het koolzuurhoudend water. Blijf roeren terwijl je er vervolgens het zout, de appelazijn, een snufje suiker en de lijnzaadolie bij doet. Laat het in de koelkast allemaal door en door koud worden.
Serveer het in kleine soepkommetjes met stripjes venkel, verse munt en een scheutje olijfolie.