Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Маринована риба – Marinovana riba
Vis in azijn

Vis in azijn is een eenvoudige en vooral smakelijke manier om vis te bereiden, en het mooie is dat je er geen potten en pannen voor vies hoeft te maken. Hitte komt er namelijk niet aan te pas: de vis in dit recept wordt “gegaard” door het zuur van de azijn. Maar let op: dit mag je alleen met zeevis doen, omdat daarin (door het zout in het zeewater) geen parasieten voorkomen. Ga nooit-of-te-nooit zoetwatervissen garen met alleen zuur of zout. Je loopt de grootste kans dat je een akelige ziekte oploopt.

Deze in olie, azijn en kruiden ingelegde vis is heel lekker als voorafje, op een salade of als onderdeel van een koud buffet.

Vis in azijn

Voor deze gemarineerde vis in azijn hebben we nodig:
filets van zeevis (iedere soort zeevis is geschikt, maar vooral vissen met stevig vlees, zoals tonijn, zwaardvis, makreel e.d.)
150 gr. ui
zout

voor de marinade:
2 – 3 korrels piment
1 laurierblad
zwarte peper
1 dl. witte (wijn)azijn
1 dl. (olijf)olie
½ dl. water

Vis in azijn
Spoel de vis in koud water en dep ze droog. Snij de filets in niet te kleine blokjes. Bestrooi de vis royaal met zout. Snij de ui in ragfijne ringetjes. Schik de stukken vis en de uienringen in potten.


Meng alle overige ingrediënten in een pannetje. Breng het aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Laat het afkoelen.

Vis in azijn
Overgiet de vis met de afgekoelde kruidenazijn. Sluit de potten af en zet ze minstens een nacht in de koelkast. De vis gaart door het zuur.

 


download dit recept

5 reacties op “Vis in azijn

  1. Ik begrijp niet goed de recepten met de hierbovenstaande opmerking: “Ga nooit-of-te-nooit zoetwatervissen garen met alleen zuur of zout. Je loopt de grootste kans dat je een akelige ziekte oploopt.” Vervolgens zie ik recepten met Snoekbaars, Snoek forel e.d. wat allen zoetwatervissen zijn!

    1. Beste W.Hoeve,

      Wij begrijpen uw reactie niet. In bovenstaand recept staat toch duidelijk “filets van zeevis” en vervolgens, als voorbeeld: “tonijn, zwaardvis, makreel e.d.”. Er staan op andere pagina’s van onze site uiteraard & weliswaar ook diverse recepten voor zoetwatervissen, maar waarom u ze met dit recept voor “vis in azijn” in verband brengt? Het is ons een raadsel…

    1. De bedoeling van dit recept is niet om de vis voor langere tijd te conserveren. De potten zijn niet vacuüm: binnen een paar dagen opeten, dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *