Bulgaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Bulgarije

 

Тетевенска саламура – Tetevenska salamura
Vissoep uit Teteven

“Zolang ik niet in Teteven ben geweest, ben ik voor Moeder Bulgarije een vreemde”, zo verzuchtte de grote Bulgaarse dichter en patriot Ivan Vazov (1850 – 1921).

Teteven is een alleraardigst, ietwat gezapig stadje in het noordwesten, niet ver van de grens met Roemenië en Servië. Er is een alleraardigst plein, waar iedere week een kleurrijke markt gehouden wordt, er staan wat schilderachtige huizen en er is een bescheiden historisch museum. Werkelijk alleraardigst allemaal, maar niet echt aanleiding voor een verzuchting als die van Vazov, zou je zo als argeloze bezoeker zeggen. Tot we het stadje uit wandelen en eens goed om ons heen kijken. De grote schat van de stad is namelijk haar ligging: in een groene vallei tussen imposante bergen waar van de dichtbeboste hellingen, die wemelen van de zeldzame planten en wilde dieren, kraakheldere beekjes zich naar beneden haasten om zich juichend in het frisse water van het riviertje de Vit te storten, waarin je, grauw en onbeweeglijk als de stenen op de bodem, de forellen geduldig kunt zien wachten op hun prooi. Die forellen, om een lang verhaal kort te houden, die moeten we hebben voor deze bijzondere soep.

Deze typische vissoep heeft niet alleen wat betreft de naam grote gelijkenis met de veel bekendere Roemeense saramură, een woord dat, evenals het Bulgaarse salamura, pekel betekent. Het gerecht doet de naam overigens wel eer aan, want het is behoorlijk zout. Alle ingrediënten voor deze soep: tomaten, pepers en vissen, worden eerst geroosterd op een gloeiend hete plaat voor ze in de bouillon verdwijnen. De soep is een echt zomers gerecht en wordt gewoonlijk koud gegeten, met een paar stukken brood en een glaasje rakija. Maar ze kan natuurlijk ook heet op tafel gezet worden.

Vissoep uit Teteven

Voor deze Bulgaarse vissoep hebben we nodig:
1 liter water
1½ el. zout
2 el. azijn
4 kleine forellen (of andere riviervissen)
2 grote, rijpe tomaten
3 – 4 hete pepers
5 tenen knoflook
1 bosje peterselie
1 bosje dille

Vissoep uit Teteven

Zet de pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Doe er het zout in.

Vissoep uit Teteven

Rooster de tomaten en de pepers op een hete grillplaat. De tomaten ontvel je en maak je fijn, voordat ze de pan in gaan; de pepers gaan zo, met zaad en al, het kokende water in, want deze vissoep mag behalve flink zout ook flink gepeperd zijn.

Vissoep uit Teteven

Terwijl de vissoep rustigjes verder borrelt leg je de schoongemaakte forellen op de plaat. Rooster ze aan beide kanten mooi gaar en bruin. Leg ze in hun geheel in de pan.

Vissoep uit Teteven

Pel de tenen knoflook en maak ze met een snuf zout fijn in een vijzel. Doe ze in de soep. Laat het allemaal nog eens vijf minuutjes heel zachtjes door pruttelen.

Vissoep uit Teteven

Doe nu de azijn in de vissoep en haal de pan van het vuur. Doe de gehakte peterselie en de dille erbij en laat de soep afkoelen tot kamertemperatuur.

Vissoep uit Teteven

Voor het opdienen leg je op ieder bord een vis. Schep er een paar gulle lepels van het vocht bij en serveer het met een stuk brood en een glaasje rakija.

 

Vissoep uit Teteven
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *