Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Сос за месо с ядки – Sos za meso s jadki
Vleessaus met noten
Uiteraard geen saus van, maar voor over vlees, dat is deze Bulgaarse vleessaus met noten, in dit geval amandelen en pinda’s, met verder een kleine ui en een of twee tenen knoflook, alles op basis van een royaal glas witte wijn. Het is een heel simpel, maar verrassend lekker recept voor een warme saus voor vlees, al dan niet geroosterd. De saus kan nog een stuk opgedirkt worden met een handje champignons, maar zonder is de saus niet minder aantrekkelijk.
Deze warme vleessaus met noten maken we met:
½ kopje (½ dl.) fijngehakte amandelen
½ kopje (½ dl.) fijngehakte pinda’s
1 glas witte wijn
1 kleine ui
1 – 2 tenen knoflook
zwarte peper en zout
evt. champignons
Hak de ui fijn en bak hem goudbruin in wat boter of olie. Hak de tenen knoflook fijn. Die mogen het laatste minuutje meebakken. Doe er dan de wijn bij en breng het aan de kook. Dan gaan de gehakte noten erbij en wat zout en peper naar smaak. Laat de zaak inkoken tot je een beetje een dik sausje hebt.
O ja, de champignons: als je die erin wil dan bak je ze apart in wat olie of boter. Zorg dat ze zoveel mogelijk vocht verliezen en laat dat helemaal verdampen. Dan pas mogen ze bij de saus.