Gerechten uit de keuken van Bulgarije
Топеница с печени чушки – Topenitsa s petsjeni tsjoesjki
Yoghurtspread met geroosterde paprika
Veliko Tarnovo (letterlijk: “Roemrijk Tarnovo”), een van de oudste steden van Bulgarije, wordt ook wel de “Stad der Tsaren” genoemd. De oude stad strekt zich uit over drie heuvels, waar de rivier de Yantra zich tussendoor kronkelt: Tsarevets, Trapezitsa en Sveta Gora. Van die drie was Tsarevets de belangrijkste. Daar, omgeven door sterke vestingmuren, stond het paleis van de tsaar en dat van de patriarch, het hoofd van de kerk; de kathedraal, kloosters, kerken en huizen van handwerkslieden. Op de heuvel ernaast, de Trapesitza, bevonden zich de optrekjes van de adel, de Bojaren. De derde heuvel, Sveta Gora (“Heilige Berg”), groeide met haar vele kerken en kloosters uit tot een geestelijk en cultureel centrum. Op de plaats waar eens het belangrijkste klooster stond, dat van de Moeder Gods, staat nu de Cyrillus en Methodius-Universiteit.
Al bijna even oud als Veliko Tarnovo is het zes kilometer stroomafwaarts gelegen Klooster van de Transfiguratie, een van de vele oude kloosters in de omgeving. Dit recept voor topenitsa komt van de monniken van dat klooster. Het is een spread van yoghurt, schapenkaas, gekookt ei en geroosterde paprika’s, bestrooid met de bloemen van de wilde cichorei.
Wilde cichorei (Cichorum intybus) heeft lichtblauwe bloemen en bloeit van juli tot eind augustus. Ze wordt ook wel wegenwachter genoemd, omdat je de plant massaal in de bermen langs autowegen kunt aantreffen. Sinds jaar en dag worden verschillende rassen gecultiveerd die een hogere productie opleveren aan wortel en/of blad. We kennen ze als b.v. koffiecichorei, andijvie, witlof en radicchio.
Voor deze topenitsa -yoghurtspread met geroosterde paprika- uit het Bulgaarse Veliko Tarnovo hebben we nodig:
500 gr. geroosterde paprika’s
1 kg. stevige (uitgelekte) yoghurt
200 gr. sirene (of feta)
4 eieren
3 – 4 tenen knoflook
olie
zout
evt. cichoreibloemen
Kook de eieren hard. Pel ze en snij ze klein. Snij de paprika’s in stukjes. Meng ze met de eieren, de yoghurt en de verbrokkelde feta. Rasp de tenen knoflook erboven fijn. Giet er al roerend in een straaltje de olie bij. Kruid het met zout en bestrooi het met de bloemen van de cichorei.
Het ziet er ontegenzeggelijk fraai uit, die blauwe bloemetjes op deze topenitsa, maar voor de smaak maakt het eigenlijk geen verschil. Laat ze dus rustig weg als je geen zin hebt om langs de autoweg bloemetjes te gaan plukken.
Eet de topenitsa, bloemetjes of niet, in ieder geval met een stuk lekker knapperig brood.