Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Erdäpfelgulasch mit Dürre
Aardappelgoulash met worst

Dürre is de naam die vooral in Wenen wordt gebruikt voor de Braunschweiger worst. Deze Oostenrijkse Braunschweiger worst heeft helemaal niets van doen met de Duitse Braunschweiger: dat is een soort smeerbare leverworst. In Oostenrijk verstaan ze onder een Braunschweiger een gerookte worst van rund- en varkensvlees en spek. De worst is gekruid met peper, majoraan en knoflook. De naam “Dürre” komt van het stuk runderdarm waar de worst in vroeger tijden mee gemaakt werd.

Aardappelgoulash met worst

De lange kooktijd van deze goulash dient ervoor om de uien helemaal uit elkaar te laten vallen, zodat een smeuïge, dichte saus ontstaat, waarbij je bovendien geen last meer zult hebben van dat vervelende nadeel van overvloedig gebruik van uien: gasvorming.

Voor deze aardappelgoulash met worst hebben we nodig:
½ kg. uien
botervet of plantaardige olie
1 el. tomatenpuree
1 el. zoet paprikapoeder (Edelsüß)
½ l. runderbouillon
zout en peper
½ tl. gemalen karwij
½ tl. majoraan
1 laurierblad
1 teen knoflook
1 Spaans pepertje
1 kg. kruimige aardappelen
260 gr. Dürre of Braunschweiger worst (zie hierboven)
1 el. zure room
1 el. bloem

Aardappelgoulash met worst
Pel de uien en snij ze klein. Verwarm het botervet in een pan met een dikke bodem en fruit de uien daarin aan. Als ze glazig worden roer je er de tomatenpuree doorheen. Laat het een minuutje meebakken, haal de pan dan van het vuur en roer er het paprikapoeder door. Zet de pan terug op het gas en blus het meteen af met de bouillon.


Breng de goulash weer aan de kook. Roer er het gemalen karwijzaad, de majoraan de geperste knoflook en het laurierblad door. Verwijder het zaad uit het Spaanse pepertje en hak het fijn. Dat mag er ook bij. Laat de goulash een half uurtje doorkoken. Nu zet je het vuur laag en laat je de goulash twee uur lang zachtjes pruttelen. Zorg dat het niet droog kookt: doe er steeds weer wat water bij en schep het vet er af. Tijdens het lange koken bij lage hitte verdwijnen de stoffen die darmgassen veroorzaken.

Aardappelgoulash met worst
Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Voordat je ze in de pan doet proef je de goulash af op zout en peper. Goed? dan de aardappelen erbij. Laat het een kwartier zachtjes verder koken.


Ondertussen snij je de Braunschweiger in blokjes. Doe die bij de goulash en laat het nog even verder koken tot de aardappelen gaar zijn.

Aardappelgoulash met worst
Meng de bloem met de zure room. Daarmee bind je het gerecht tot een stevige, nog net vloeibare goulash. Laat het nog twee minuutjes doorkoken.


Serveer de aardappelgoulash met een glas bier en vers gebakken Semmel.

 

goulash Alle recepten voor GOULASH

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *