Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Alföldi gulyás
Goulash van de poesta

“Alföld” is de Hongaarse naam voor de Grote Hongaarse Laagvlakte, het bijna eindeloze grasland dat zich uitstrekt over het gehele zuidoosten van Hongarije en over delen van Servië, Kroatië en Roemenië, tot aan het grensgebied met Slowakije en Oekraïne toe. In totaal een gebied van een slordige 100.000 km², waarvan ongeveer de helft in Hongarije. De vlakte kennen we ook als de “puszta”, een woord dat letterlijk “leegte” betekent.

Deze Alföldi gulyás is een echte Hongaarse goulash. Het lijkt meer op een soep dan op een stoofschotel. Deze goulash wordt dan ook vaak Alfödi gulyásleves genoemd: Alföld goulashsoep. De basis is de fameuze ketelgoulash, een goulash van rundvlees, paprikapoeder, uien en aardappelen, waaraan wortelgroenten zijn toegevoegd. Die groenten -wortel, peterseliewortel, pastinaak en raap- zijn dan ook typerend voor dit gerecht. De goulash wordt opgediend met csipetke. Dat zijn kleine pasta’tjes van ei en bloem.

Hongaarse alföld goulash

Voor deze Alföld goulash halen we in huis:
1 kg. rundvlees
80 gr. reuzel of olie
3 grote uien
4 tl. paprikapoeder
1 kg. aardappelen
2 groene paprika’s
2 tomaten
2 wortels
2 peterseliewortels of pastinaken
2 rapen
karwij
knoflook, naar smaak
csipetke

Snij de uien klein en bak ze in het hete vet tot ze glazig worden. Haal de pan van het vuur en roer er het paprikapoeder door. Blus het af met water, zeg 1½ liter, en breng het aan de kook. Als het water kookt gaat het in blokjes gesneden rundvlees erbij. Kruid het met zout en peper, karwij en geraspte knoflook. Laat het zo’n drie kwartier tot een uurtje zachtjes koken.

Ondertussen maak je de groenten schoon en snij je ze in stukken. De aardappelen snij je in kleine blokjes. Als het vlees na een klein uurtje zacht begint te worden gaan de groenten en de aardappelen erbij. Laat het rustig verder gaan tot het vlees helemaal gaar en zacht is.

Ondertussen maak je van een deeg van bloem en ei de csipetke. Die kook je de laatste paar minuten mee in de goulash. Zet de alföld goulash heet op tafel. Een stukje brood kan er misschien bij, maar echt nodig is dat niet.

 

goulash Alle recepten voor GOULASH

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *