Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Babpörkölt
Goulash van bonen

Deze bonengoulash -of beter gezegd pörkölt, want het is een vrij “droge” stoofpot- is een echte klassieker uit de Hongaarse keuken. Stevige kost die eigenlijk altijd goed smaakt, zowel bij warm als bij koud weer. Bonen, uien, spek en knoflook gaan er in, alles gekruid met mild paprikapoeder, wat majoraan, laurier en een scheut azijn.

Bonengoulash

Voor deze milde bonengoulash hebben we nodig:
500 gr. gedroogde bonen
4 el. olie
2 grote uien
100 gr. (mag ook best wat meer zijn) gerookt spek
2 tenen knoflook
3 el. bloem
1 flinke el. zoet paprikapoeder
majoraan
3 laurierbladeren
zout
rode wijnazijn

Bonengoulash
Voor deze Hongaarse bonengoulash week je de bonen een nacht in koud water. De volgende dag breng je het aan de kook. Laat het een paar minuutjes koken, giet dan de bonen af. Doe er opnieuw zoveel vers water bij dat de bonen net onder staan, breng het weer aan de kook en laat de bonen zachtjes gaar worden. Niet te zacht: het mag beslist geen pap worden.

Bonengoulash
Snipper de uien en snij het spek in blokjes. Die bak je in een grote pan samen tot de uien zacht en glazig zijn. Dan gaan de twee tenen gehakte knoflook erbij. Laat het nog een minuutje doorbakken.

Bonengoulash
Strooi de bloem erover en roer het even door tot de bloem al het vet heeft opgenomen. Haal de pan van het vuur en roer er de el. paprikapoeder doorheen. Blus het af met een scheut azijn en zet de pan terug op het vuur. Giet er een half litertje water bij, plus een tl. majoraan, de laurierbladeren en een snuf zout. Breng het aan de kook en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen. Roer het regelmatig goed door.

Bonengoulash
Nu gaan de bonen erbij, met net zoveel van het kookwater als nodig is voor een stevige pot. Laat het nog een kwartiertje zachtjes gaan. Eventueel nog wat water bij de bonengoulash indien nodig.

Bonengoulash
Bij deze bonengoulash geef je dan tarhonya, galuska, rijst of een paar gekookte aardappelen. Lekker knapperig brood past er ook uitstekend bij.

Als je echt pittige bonengoulash wil dan doe je er samen met het milde paprikapoeder een theelepel scherp paprikapoeder bij.

goulash Alle recepten voor GOULASH

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *