Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Csángó gulyás
Csángó goulash

De Csángó’s (Roemeens: Ceangăi) vormen een etnische groep in Roemeens Moldavië, de streek in het noordoosten van Roemenië. Over hoe die etnische Hongaren in Moldavië zijn terecht gekomen bestaan verschillende theorieën.

De Hongaren zijn oorspronkelijk afkomstig uit Rusland, ruwweg uit de streek tussen de Zwarte en de Kaspische zee. In de 9de eeuw zijn ze op het idee gekomen om westwaarts te trekken en hebben zo, al moordend en plunderend, het huidige Hongarije bereikt. De Csángó zouden dan de afstammelingen zijn van een groep die in Moldavië is blijven plakken. Volgens een andere theorie zouden het de nakomelingen van de Koemanen zijn die rond het jaar 1000 Moldavië bewoonden. Dat wordt dan weer in twijfel getrokken door wetenschappers die denken te weten dat de groep de Mongoolse invasie van 1241-1242 nooit zou hebben kunnen overleven. Dus grijpen we naar een andere theorie, die beweert dat de Csángó vanuit het huidige Hongarije naar Moldavië zijn getrokken. Dat zou dan ergens eind dertiende eeuw moeten zijn gebeurd, nadat de Mongolen, even plotseling als ze waren opgedoken, weer waren vertrokken.

Hoe het ook zij, ze zitten er nog steeds, en hoewel de Csángógemeenschap in veel zaken niet te onderscheiden is van de Roemeense, zijn er een paar fundamentele culturele verschillen zoals geloof (ze zijn Rooms-katholiek, waar verreweg de meeste Roemenen Orthodox zijn), de taal (het zgn. Csángó-Hongaars), traditionele kleding en muziek. En dus ook deze goulash, die verdacht veel lijkt op de székely goulash, de stoofpot van die andere grote etnische Hongaarse groep in Roemenië, de Szeklers.

Csángó goulash

Voor deze Csángó goulash heb je nodig:
1 pond rundvlees, in blokjes
1 pond zuurkool
50 gr. rijst
2 dl. zure room
1 grote ui
3 el. olie
2 groene paprika’s
2 tenen knoflook
1 tl. scherp paprikapoeder
1 afgestreken tl. gemalen karwij
zout en peper

goulash Heel veel recepten voor GOULASH

Csángó goulash
Snipper de ui en bak hem in een steelpan in wat olie zachtjes tot hij glazig is. Ondertussen snij je het rundvlees in blokjes. Braad het rondom op hoog vuur bruin in wat olie, doe er voldoende water bij zodat het net onder staat, wacht tot het opnieuw kookt en zet het vuur dan zacht.

Csángó goulash
De uien zullen inmiddels wel goed zijn. Haal ze van het vuur en roer er het karwijzaad en het paprikapoeder door. Dat gaat bij het vlees in de braadpan. Knijp er de tenen knoflook boven uit, kruid het met zout en laat het allemaal rustig pruttelen tot het vlees gaar is.

Csángó goulash
Laat de zuurkool wat uitlekken en hak het fijn. Als het vlees zacht begint te worden mag dat erbij, samen met de rijst. Zorg dat er voldoende vocht in de pan zit. Als niet alles bedekt is, mag er nog water bij. Laat het verder gaan tot het vlees zacht is.

Csángó goulash
Tot slot meng je er de zure room doorheen. Proef de goulash af op zout en peper, laat het nog even goed doorwarmen en zet de csango goulash gloeiend heet op tafel.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *