Rindsgulasch
Rundergoulash

Een rundergoulash is niet hetzelfde als een saftgoulash. Een rundergoulash wordt niet gemaakt van de schenkel, maar van hetzij een typisch stoofvlees als riblappen, of een sjieker soort vlees zoals mooi gemarmerde bieflappen. De stooftijd is uiteraard daarvan afhankelijk.
naar het recept

 

Salongulasch
Salongoulash is een rundergoulash, maar dan gemaakt van ossenhaas. De blokjes vlees worden niet eerst aangebraden, maar worden, na het bakken van de uien en het afblussen met vocht, in de goulash meegekookt. Het vlees hoeft niet eindeloos lang gestoofd te worden. Een half uurtje, dan ben je klaar. Een salongoulash wordt meestal opgediend met bandnoedels.

naar het recept

 


Rahmgulasch
Roomgoulash

Deze roomgoulash wordt gemaakt met witte wijn en champignons. De saus wordt op het laatst gebonden met flink wat room waar een lepel bloem door is gemengd.
naar het recept

 

Esterházygulasch
Dit is een roomgoulash zonder champignons die wordt gegarneerd met Wurzelwerk. Dat is in Julienne gesneden geblancheerde groenten als wortel, prei en knolselderij. De goulash is vernoemd naar een van de schathemelrijke vorsten Esterházy de Galántha. Welke wil ik kwijt zijn.

 


Bauerngulasch
Boeren goulash
Deze Boerengoulash is een goulash van rundvlees en spek waaraan allerlei soorten groenten zijn toegevoegd.

naar het recept

 


Rotweingulasch
Rode wijn goulash

Zweigelt (ook wel Blauer Zweigelt, Zweigeltrebe of Rotburger genoemd) is een kruising van de oude rassen St.Laurent en Blaufränkisch. De druif wordt vooral verbouwd rond de Neusiedlersee en in Nederoostenrijk. De wijnen die ermee geproduceerd worden zijn vol en fruitig en hebben een violet-rode kleur. Met deze wijn gaan we goulash maken.

naar het recept

 


Hirschgulasch
Hertengoulash

Deze goulash van hert kun je ook maken met andere soorten wild zoals ree, wild zwijn, haas of gems.

naar het recept

 


Erdäpfelgulasch
Aardappelgoulash

Vandaag de dag is vegetarisch eten in de mode, want gezond en ook nog eens lief voor de dieren, maar in vroeger tijden was deze aardappelstoofpot de goulash voor de arme donders die zich geen vlees konden veroorloven. Soms, op zondag, als ze geluk hadden, dan kregen ze er een stukje worst of spek bij. Feest!

naar het recept

 


Erdäpfelgulasch 1914
Aardappelgoulash 1914

Aan het begin van de Grote Oorlog van 1914 – 1918 verscheen in Wenen een boekje met kookrecepten voor oorlogstijd. Tussen de vele vegetarische recepten waar het boekje de lezer mee wil helpen om de te verwachten magere tijden door te komen staat deze eenvoudige aardappelgoulash. Ook lekker als er niet geschoten wordt.

naar het recept


Erdäpfelgulasch mit Dürre
Aardappelgoulash met worst

Een “Dürre” is een gerookte worst van rund- en varkensvlees, gekruid met knoflook, majoraan en peper. De naam komt van het stuk runderdarm waar de worst mee werd -en soms nog wordt- gemaakt.

naar het recept

 


Eierschwammerlgulasch
Goulash van cantharellen

“Eierschwammerln” is het Oostenrijkse woord voor cantharellen, die heerlijke goudgele zwammetjes die van het leven zo een feest maken.

naar het recept

 


Umurkengulasch
Komkommergoulash

In deze lijst van vegetarische goulash doen we ook een komkommergoulash. Een Weense, want alleen in Wenen is een “Umurke” een komkommer.

naar het recept

 


Paradeiser-Kürbisgulasch
Tomaten-pompoengoulash

De pompoen, die heerlijke, maar nog steeds schromelijk onderschatte groente, die tegelijkertijd basis, ruggengraat en hoofdrolspeler kan zijn van de heerlijkste soepen, de lekkerste nagerechtjes en de smakelijkste stoofschotels. Deze pompoengoulash is daar een onweerstaanbaar voorbeeld van.

naar het recept

 

© 2016, M.S.F. Wick


vorige pagina

volgende pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *